Sağlık

Uçuk neden çıkar ve nasıl geçer?

Genellikle ağız ve dudak çevresinde, burun kenarlarında, çene altında ve nadiren de olsa göz çevresinde çıkan uçuğun neden çıktığı ve nasıl geçtiği merak konusu oldu. İşte uçuk neden çıkar ve nasıl geçer sorusunun cevabı...

Abone Ol

Uçuk Neden Çıkar?
Uçuk birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan uçuklar için en temel neden, korunmasız cinsel ilişki ve enfekte bölge ile temastır. Bunların dışında ameliyat ile de uçuk virüsü bulaşabilmektedir. Özellikle düşük bağışıklık sistemi olan kişiler daha fazla risk altındadır. Stres ve endişe verici durumlara maruz kalmak da uçuğa neden olabilmektedir. Ancak uçuk herkeste aynı nedenden ötürü kaynaklanmayabilir. Uçuğa neden olan sorunu kesin bir şekilde öğrenebilmek için bir doktora muayene olmak gereklidir.

Uçuk Nasıl Geçer?
Tedavi episodik ve supresif olarak ikiye ayrılmaktadır. Epizodik tedavi, akut ataklar görüldüğü durumda uygulanır. Supresif tedavi ise sık sık uçuk geçiren kişilere uygulanmaktadır. Böylece atak süresi kısaltılabilir ve ataklar önlenebilir. Bu tedavi 1 yıl kadar düşük dozda uygulanmaktadır. İlaçlar kremler olabileceği gibi hap formunda da olabilir.

Uçuk tedavisi için geç kalmamak önemlidir. Erken müdahale ile uçuğun getireceği rahatsızlık oldukça azalacaktır. Bunun için kişilerin öncül semptomlar hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Dudak karıncalanması gibi durumlar uçuğun habercisi olabilmektedir.

Doğal uçuk tedavisi için aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir:

Probiyotikler: Yoğurt, elma sirkesi, lahana turşusu gibi besinlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri vardır. Düzenli olarak tüketilmeleri durumunda uçuk oluşumu önlenebilmektedir.

E Vitamini İçeren Besinler: E Vitamini, cildi rahatlatıcı özelliği ile uçuk gibi ağrı ve rahatsızlığa neden olan durumların giderilmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile hasar almış cildi onarır. Bu durumda uçuk için badem, ıspanak, tatlı patates ve avokado gibi besinler tüketilebilir.

Yüksek C Vitamini İçeren Besinler: C vitamini bağışıklık sistemini en güçlü tutan vitaminlerin başında gelir. C vitamini içeren besinler tüketmek ayrıca cilt sağlığını korur, iyileştirir ve uçuğun iyileşmesini hızlandırır. Portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, brüksel lahanası, brokoli, çilek, greyfurt ve kivi gibi besinler bol miktarda c vitamini içermektedir.

Çinko: Çinko tüketmek, inflamasyonu azaltır ve bağışıklığı güçlendirir. Çinko oksit içeren kremler de uçuğa iyi gelmektedir.

Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, uçuk yaralarını tedavi etmek için kullanılabilir.