Dünya

Parçalı Güneş tutulması Türkiye'den gözlemleniyor

Yılın ikinci ve son Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Ay'ın Güneş ve Dünya arasına girmesiyle oluşan parçalı Güneş tutulması, Türkiye'den izleniyor.

Abone Ol

2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin`den gözlenebilecek. Tutulmanın Rusya`dan görüleceği maksimum noktada, Güneş`in tam olarak yüzde 82`si Ay tarafından tutulacak. Avrupa’da ise yüzde 15-30 oranında kısmı görünecek.Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak olan tutulmada, Güneş`in yaklaşık yüzde 50`si Ay tarafından örtülecek. 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri olan parçalı Güneş tutulması Türkiye`nin birçok kentinden görülebilecek. Yaklaşık 3 saat sürecek tutulma en fazla yüzde 52 ile Erzurum ve Hakkari`den izlenebilecek.

Türkiye`den de izlenecek

Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak olan tutulmada, Güneş`in yaklaşık yüzde 50`si Ay tarafından örtülecek. Ay`ın Güneş ve Dünya`nın arasına girmesiyle oluşan doğa olayı parçalı güneş tutulması, Ankara`dan da gözlemlendi.  Parçalı Güneş tutulması sırasında ne olur? Yeni Ay, görünmez olacak şekilde Güneş’in önüne geçmeye başlar. Parçalı Güneş tutulmasında Ay yavaş yavaş Güneş’i kapatır. Tam kavuşuma ulaştığı noktadan hemen sonra parçalı bir şekilde tekrar Güneş’in önünden çekilir ve tutulma biter. Ankara Üniversitesi Kraiken Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, yaptığı açıklamada, parçalı Güneş tutulmasının nadir görülen gök olaylarından olduğunu ifade etti.

Çıplak gözle bakılmaması uyarısı

Mesut Yılmaz, bu gökyüzü olayını izlerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı: "Tutulmaya tamamen çıplak gözle, teleskop veya dürbünle kesinlikle bakmasınlar. Çünkü bu, gözde körlüğe kadar ciddi kalıcı hasara yol açabilir. O yüzden tamamen özel güneş fitreleri dediğimiz profesyonel ekipmanıyla gözlemi yapabilirler. Bir başka teknik ise projeksiyon tekniği. Şu anda rasathanemizde uyguladığımız bu yöntemde, teleskopa gelen görüntü doğrudan çıplak gözle değil bir kağıt üzerine yansıtıyoruz, böylece kağıttaki yansımayı izliyorsunuz. Özel bir filtre alma imkanınız yoksa bu yansıyı izleyerek tutulmayı izleyebiliyorsunuz."