Doğal gaz fiyatlarının neden yükseldiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Karataş, "Doğal gaz fiyatlarının artmasının ana sebebi pandemi sonrasında 2021'den itibaren tekrardan açılan fabrikaların tüketim iştahının artmasıyla birlikte üretimde de artış bir anda ani talebi getirdi. Fiyatların artmasındaki birinci sebep olarak bunu sıralayabiliriz. İkinci olarak Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte dünyanın en büyük doğal gaz tedarikçilerinden biri olan Rusya'ya uygulanan ambargolarla birlikte Avrupa Birliği gazı Rusya'dan alamayınca diğer pazarlara yöneldi. Buradaki LNG'ye ani talebin karşılanamaması sebebiyle fiyatlar yüksek rakamlara çıkmış oldu." şeklinde konuştu.
1000 LİRALIK FATURANIN 400 LİRASI BOŞA GİDİYOR
Karataş doğal gaz faturalarından vatandaşın kaybının çok büyük olduğuna dikkat çekerek, "Tüketici olarak doğal gaz evlerde daha çok ısınma için kullanılıyor. Türkiye'deki yapı stoğunun yüzde 60'ndan fazlası yalıtımsız. Eğer bir binada yalıtım yoksa harcamış olduğunuz ısınma maliyetinin minimum yüzde 40'ı israf oluyor. Basit anlamda 1000 liralık bir doğal gaz faturasının 400 lirasını boşuna ödemiş oluyor. Yalıtım olursa 600 liralık bir fatura ödeyecek. Birinci sıraya onun için yalıtımı koyuyoruz. Mutlaka ve mutlaka konutlarda yalıtımın yapılması doğal gaz israfının minimize edilmesi gerekiyor. Bunu yaptığınız zaman evlerde kullanılan klimada yaz aylarında harcadığınız elektrik enerjisinden de tasarruf etmiş oluyorsunuz." şeklinde konuştu.
TEK HAMLEDE FATRURADAN YÜZDE 50 TASARRUF
Mutfakta doğal gazdan nasıl tasarruf edilebileceği noktasında konuşan Karataş, "Mutfaklarda kullanılan doğal gaz ile ilgili konuşacak olursak ise; yemek yapılırken tencere kapaklarının özellikle kapatılması doğal gaz tüketiminde yüzde 50 tasarruf sağlayabilir. Çünkü kapak kapalı olmayınca o ısıyı etrafa saçmış oluyorsunuz. Böylece pişirme süresi uzuyor. İkinci olarak doğal gaz sıcak su amaçlı kullanılıyor. Yoğuşmalı kombi kullanılan evlerde sıcak su daha az enerji ile elde edilmiş oluyor. Merkezi ısıtmada ise yine yoğuşmalı kazan sistemleri kullanılırsa burada da çok ciddi bir tasarruf sağlanabilir. Merkezi ısıtma tesisatlarının yalıtımı da bu noktada önem arz ediyor." dedi.
TASARRUF İÇİN BİNA YALITIMI ÇOK ÖNEMLİ!
Doğal gazda tasarruf için bina yalıtımının büyük bir payının olduğunu söyleyen Karataş, "Bina yalıtımıyla ilgili şuan çok aktif bir kampanya var. Yüzde 0.99 60 ay vadeli devlet tarafından karşılanan bir yalıtım kredisi fırsatı var. Yaptığımız hesaplamalara göre vatandaş yalıtım sonrası elde ettiği tasarrufla yalıtım için ödeyeceği bedel birbirini karşılıyor. Vatandaşlara yalıtım kredisi kullanmalarını öneririm. Türkiye'deki binaların tamamının yalıtımı gerçekleştirilse Türkiye'nin enerji ithalatında 10 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyeli ortaya çıkıyor." şeklinde ifade etti.
BASİT YÖNEM İLE FATURA DÜŞÜRÜLEBİLİR
Vatandaşların doğal gaz faturasını düşürmeleri için püf noktalarını aktaran Karataş, "Eğer yalıtım yaptıramıyorlarsa o zaman peteklerinin arkasına nalburdan alabilecekleri yalıtım malzemelerini kullanmalarını öneriyorum. Böylece ısının duvarlardan kaçması önlenebilir. Bunun yanında pencere ve kapılara yalıtım için sünger şeritler uygulanabilir. Böylece soğuk havanın içeriye girmesi engellenebilir. Eğer vatandaşlar plastik pencere kullanıyorlarsa onların bir yaz-kış ayarı var. Basit bir tornavida ile yapılabiliyor. O ayarın kış sezonu için yapılması durumda ise yine doğal gaz faturasında tasarruf sağlamış oluyorsunuz." diye konuştu.
HEM DOĞAL GAZ HEM SU FATURASINI DÜŞÜRÜYOR
Karataş, duşta fazla su kullanımının doğal gaz faturasını arttırdığını söyleyerek, "Su ısıtmak için kullanılan doğal gazdan ise; su kullanımını azaltarak tasarruf edebilirsiniz. Bir insan duşta 150 litre su harcıyor. Bunu tasarruflu duş başlığı ile önlemek mümkün. Bunu kullandığınız zaman hem sudan hem de doğal gazdan yarı yarıya tasarruf sağlamış oluyorsunuz. Kombilerin ile peteklerin bakımlarının yapılmış olması, baca temizliğinin gerçekleştirilmiş olması da doğal gaz faturasına olumlu anlamda yansıyor." dedi.