Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 arttı. Aylık bazda artış yüzde 2,39 olarak kaydedildi. Ekim'de üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 46,31 oldu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviye izlendi. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.
Tüketici fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 artış gösterdi.
TÜİK verilerine göre Ekim'de aylık enflasyon yüzde 2,39 oldu.
Ekim'de yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,82'ye gerilerken, politika faizi üzerinde gerçekleşti.
Ekim'de üretici fiyatlarında ise sert artış izlendi. Buna göre üretici fiyat endeksi Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 5,24 arttı. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 46,31 olarak kaydedildi.
Bu rakam 2002 Haziran ayından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık üretici enflasyonu oldu.
Rakamlar üretici fiyat endeksindeki yıllık artışla tüketici fiyat endeksindeki artış arasındaki makasın rekor seviyeye yükseldiğini de gösterdi.
Ana gruplarda en yüksek yıllık artış gıdada
Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
Bu grubu yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası takip etti.
Yıllık en düşük artış ise yüzde 5,29 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 7,88 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 8,08 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 13,12 ile eğlence ve kültür oldu.
Aylıkta en yüksek artış giyim-ayakkabı grubunda
Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Ekim ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,17 ile eğitim, yüzde 0,51 ile eğlence ve kültür ile haberleşme oldu.
Buna karşılık, 2021 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 7,56 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,97 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 2,43 ile ulaştırma oldu.
Sepetteki 415 maddeden 331'inin fiyatı arttı
Ekim'de, endekste kapsanan 415 maddeden, 46 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 38 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı.
331 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Böylelikle enflasyonda sepet içinde fiyatı artan ürünlerin sayısı endeks tarihinin rekorunu kırdı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Nar Tv sitemize
abone olun.