Meteorolojiden o iller için yağış uyarısı! Meteorolojiden o iller için yağış uyarısı!

Mevlid Kandili Hakkında

Mevlid, sözlük anlamıyla "doğum yeri ve zamanı" demektir ve İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu anmak için kullanılır. Bu kavram, sadece Peygamberimizin doğumunu değil, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri de kapsar.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi dönemlerinde, Hazreti Muhammed'in doğum günü resmi törenlerle anılmış ve bu önemli gün edebiyatta da kendine yer bulmuştur. Türk ve Arap edebiyatında, peygamber sevgisini anlatan birçok eser yazılmıştır. Özellikle Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı eseri, mevlit törenlerinde bestelenmiş veya irticalen okunan en bilinen mesnevilerdendir.

2024 Mevlid Kandili Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024 dini günler takvimine göre Mevlid Kandili, bu yıl 14 Eylül Cumartesi günü ihya edilecek.

Mevlid Kandili’nde Yapılacak İbadetler

  1. Peygamber Efendimiz’e (sas) bolca salât ü selâm getirilmeli ve O’nun şefaatine nail olma dileğiyle ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. "Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlallah" ya da "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed" denilmelidir.
  2. Kandil gecelerinin gündüzünde oruç tutulması tavsiye edilir.
  3. Kur’an-ı Kerim okunmalı ve bu mübarek kitabın mesajı üzerinde derinlemesine düşünülmelidir. Kur’an’ı dinlemek ve anlamını kavramak, bu gecede yapılacak en önemli ibadetlerden biridir.
  4. Bolca zikir çekilmeli ve dualar edilmelidir.
  5. Samimi bir şekilde günahlardan tevbe edilmeli ve bu geceyi bir fırsat bilerek bağışlanma dilenmelidir. En azından bir tesbih "Estağfirullah" denilmelidir.
  6. Kaza ve nafile namazlar kılınmalı, mümkünse vakit namazları camide cemaatle birlikte eda edilmelidir. Camiye gitmek, cemaatle namaz kılmak ve diğer Müslümanlarla bir araya gelmek, kandil gecesinin manevi havasını daha da pekiştirir.
  7. Tefekkür edilmeli; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum?" gibi hayatî sorular üzerinde derin düşüncelere girilerek bu geceyi anlamlandırmak, Mevlid Kandili’nin manevi değerini artıracaktır.