Sağlık

11 Afrika Ülkesinden Gelen Uçuşlar Takipe Alındı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsü ile ilgili olarak İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti de dahil olmak üzere 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların yakın takibe alındığını ve şu ana kadar herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığını duyurdu.

Abone Ol

Başta Demokratik Kongo Cumhuriyeti olmak üzere 11 Orta Afrika ülkesinde görülen M çiçeği (MPOX) virüsü nedeniyle gözler Afrika uçuşlarına çevrildi. Bu endişeler doğrultusunda, Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı'nda bir dizi tedbir alındı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Baştabipliği, havalimanı işletmecileri ve havayolu şirketleriyle geçtiğimiz günlerde bir toplantı düzenleyerek alınacak önlemleri belirledi. Özellikle virüsün tespit edildiği ülkelerden İstanbul Havalimanı'na gelen Afrikalı yolcular üzerinde yoğun bir takip başlatıldı. Bu kapsamda, Burindi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika'dan gelen yolcular izleniyor.

İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, M çiçeği virüsüyle ilgili yaptığı açıklamada, havalimanında yürütülen çalışmaları ve sürecin takibini aktardı. Dr. Kavak, “Dünya Sağlık Örgütü, 14 Ağustos’ta küresel acil durum ilan ettikten sonra, Afrika bölgesinden, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen yolcuları izlemeye başladık. Uçuşlardan herhangi bir vaka bildirimi olup olmadığını kontrol ederek, uçak kapısına gidip gerekli kontrolleri sürdürüyoruz” dedi.

Kavak, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti dışındaki diğer 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşlar da takibe alındı. Eğer şüpheli veya olası bir vaka tespit edilirse, bu durum seyahat sırasında kuleye ya da yer hizmetleri tarafından acil durum merkezine bildirilebilir. Ekiplerimiz, bu çağrı

Dr. Aykut Yener Kavak, İstanbul Havalimanı'nda şu ana kadar M çiçeği (MPOX) virüsü ile ilgili herhangi bir vakaya rastlanmadığını ve ek bir tedbir almadıklarını belirtti. Havalimanında iki karantina odası bulunduğunu ve olası vakaların bu odalarda izole edileceğini söyledi.

Kavak, “14 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü küresel acil durum ilan ettikten sonra, havalimanında Afrika uçuşlarını yakından takip etmeye başladık. 17 Ağustos'ta havalimanı paydaşlarının katılımıyla, genel müdürümüzün başkanlığında bir toplantı düzenledik. Bu toplantıda hastalıktan korunma yöntemleri ve havalimanı personelinin dikkat etmesi gereken konular hakkında kapsamlı bilgilendirme yaptık. Ayrıca, Bilim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Ateş Kara da online olarak katılarak soruları detaylı bir şekilde yanıtladı. Virüs genellikle vücutta döküntülerle kendini gösteriyor, ancak öncesinde ateş, enfeksiyon, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi belirtiler de olabilir. Şu an için herhangi bir ek tedbir almıyoruz; sadece izleme çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

yı aldığında vakayı izole bir alana alıp muayenesini yapacak. Şüpheli bir vaka tespit edilirse, 112 aracılığıyla belirlenen hastaneye sevk edilerek teşhis ve tedavi yapılacaktır” şeklinde bilgi verdi.