Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Diyetisyen Yeşim Çelik, alkol ve sigara kullanımının yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçların ve daha da önemlisi beslenme yanlışlarının yorgunluğun başlıca nedenlerinden olduğunu söylüyor. Çelik yeterli ve dengeli beslenmenin yorgunluğu önlemenin en önemli yollarından birisi olduğunu da vurguluyor.

Yorgunluğun temel nedeni demir eksikliğine bağlı kansızlık. Kadınlar da daha sık gözlenen kansızlığı önlemek için haftanın belirli günlerinde demir içeriği yüksek olan yumurta tüketilmeli. Haftada 2-3 kez kırmızı etin yanında mutlaka demirin vücut tarafından kullanımını artıran C vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmeli.

Çok koyu çay ve kahve tüketimi demir emilimini azalttığı için yemekten hemen sonra tüketilmesi önerilmiyor. Kuru meyvelerin demir içeriği yüksek. Ara öğünlerde kan şekerinin dengelemesi açısından tüketilmesi önemli.
 
Yorgunluğunuzu azaltmak için;

1.Öğün atlamamaya özen gösterin.
2.Az ve sık yiyin.
3.Beyaz rafine dilmiş tahıllar yerine; tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli rafine edilmemiş tahılları ve besinleri tercih edin.
4.Gün içerisinde 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
5.Spor yapıyorsanız ya da çok kalori sarf edip terliyorsanız soda ve taze sıkılmış meyve suları tüketin.
6.Yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
7.Özellikle akşam yemeklerini sebze ağırlıklı olmasına dikkat edin.
8.Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın.
9.Kızartmalardan uzak durun, bunların yerine fırında haşlama, buğulama tercih edilmesi gereken besinleerden birisidir.

Kapadokya’da Geleneksel Tarifler Turistlerle Canlandı Kapadokya’da Geleneksel Tarifler Turistlerle Canlandı