Genel

Yapay zeka kişinin erken öleceği gözünden anlayabilecek

Özellikle yapay zekâ alanında yaşanan ilerlemeler doktorlara hem teşhis hem de tedavi alanında büyük avantajlar sağlamaya devam ediyor. İngiltere’de yapılan son çalışma ise alanında adeta çığır açacak.

Abone Ol

Yapay zeka kişinin erken öleceği gözünden anlayabilecek

Söz konusu programın kalp sağlığı hakkında önemli bilgileri barındırdığı düşünülen gözün arkasındaki küçük atardamarların ve damarların kalınlığını ölçerek çalıştığı belirtildi. 88 bin İngiliz üzerinde yapılan çalışmada, kalp krizi ve felç vakalarının yüzde 54’ünün ve kalp hastalığından ölümlerin yüzde 58’inin tahmin edilebildiği açıklandı. Doktorlar, testin düzenli göz kontrolleri sırasında kalp sağlığını kontrol etmek için kullanılabileceğini söyledi. Araştırmayı yöneten epidemiyolog Prof. Dr. Alicja Rudnicka ve diğerler meslektaşları, bu programın kalp hastalığından kaynaklanan riskler için mevcut yöntemlerden daha iyi bir tahmin sağladığını söyledi.

Quartz algoritması

Yaşları 40 ile 69 arasında değişen on binlerce İngiliz’den alınan retina görüntülerine dayalı olarak Quartz adlı bir algoritma geliştirildi. Arteriyoller ve venüller olarak adlandırılan küçük kan damarlarının genişliğine, alanına ve eğriliğine veya kıvrımlarına odaklandı. Quartz’ın performansı, yaygın olarak kullanılan Framingham Risk Puanları çerçevesi ile hem ayrı ayrı hem de ortaklaşa karşılaştırıldı. Tüm katılımcıların sağlığı ortalama yedi ila dokuz yıl boyunca izlendi; bu süre zarfında sırasıyla 64.144 UK Biobank ve 5.862 EPIC-Norfolk katılımcısı arasında 327 ve 201 dolaşım hastalığı ölümü gerçekleşti. Retinal damar sisteminin dolaşım hastalığı ölümü üzerindeki öngörücü etkisi, sigara içme, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve önceki kalp krizi ile etkileşime girdi. Genel olarak, yaş, sigara içme, tıbbi geçmiş ve retina damar sistemine dayalı bu öngörücü modeller, en fazla risk altında olanlarda dolaşım hastalığı ölümlerinin yarısı ile üçte ikisi arasında bir oran yakaladı.

TAHMİNİ!

Araştırmacılar, inme, kalp krizi ve ölüm için tahmin modelleri geliştirmek için retinadaki atardamarların ve damarların özellikle genişliğine, damar alanına ve eğrilik derecesine baktılar ve dolaşım sistemi hastalıklarına odaklandılar.

Retinal taramalar yaygınlaşacak

Framingham Risk Skorları, en çok risk altında olanlar arasında daha fazla kalp krizi vakası yakaladı.

Araştırmacılar, retina görüntülemenin İngiltere ve ABD’de zaten yaygın bir uygulama olduğunu belirtiyor.

Prof. Rudnicka şunları söyledi: “Retina damar sistemi mikrovasküler bir belirteçtir, bu nedenle belki kadınlar dışında daha makrovasküler olan kalp krizi ile karşılaştırıldığında dolaşım mortalitesi ve felç için daha iyi tahmin sunabilir. Genel popülasyonda, daha ileri klinik risk değerlendirmesi ve uygun müdahale için orta-yüksek dolaşım mortalitesi riskinde olanları triyaj yapmak için temassız bir sistemik vasküler sağlık kontrolü şekli olarak kullanılabilir.”

Genel kardiyovasküler riski retinal tarama ile değerlendirme son derece önemli olabilir

Çalışmaya dahil olmayan Dundee Üniversitesi’nden Dr Ify Mordi ve Dr Emanuele Trucco, genel kardiyovasküler riski bilgilendirmek için retinal damar sistemi değişikliklerinin kullanılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

Bilim insanları, retina taramasının bu şekilde kullanılması, ‘oftalmolog’ların veya başka şekilde eğitilmiş tahlilcilerin sayısında önemli bir artış gösterecek.