Ordu’da 3,500 kayıtlı arıcı ve yaklaşık 10,000 aile, arıcılık sektöründen geçim sağlıyor. Ordulu arıcılar tarafından üretilen ballar, 50'yi aşkın ilde ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye’nin en fazla bal üretiminin yapıldığı Ordu’da yılda 20,000 ton bal üretiliyor. Bu bağlamda, bir kilogram çiçek balının maliyeti 128 TL olarak belirtilirken, ucuz fiyatlı ürünlerin bal olarak satın alınmaması gerektiği vurgulandı.
“İnsanlarımızı zehirlemeye devam ediyor, hepsinin imha edilmesi gerekiyor.”
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi, bal adı altında laboratuvarlarda üretilen sahte ürünlerin imha edilmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçi, “Bugün market raflarında 70-80 liraya satılan sahte ballar var. Emeğimizin çalındığını daha önce de ifade etmiştik. Geçtiğimiz günlerde bakanlığımız ve yetkili kurumların katılımıyla Ankara’da bir operasyon düzenlendi. Şu anda o ürünlerin incelenmesi devam ediyor ve umarız imhası gerçekleşir. Fabrikanın sahibi ‘reçel yapıyoruz’ dese de, operasyon sırasında 92 farklı firmanın etiketi bulundu. Market raflarında bu etiketli ürünler hâlâ satılmaya devam ediyor. Baskın öncesinde bu ballar 130 liradan satılıyordu, şu anda fiyatları 60 liraya kadar düşmüş durumda. Maalesef insanlarımız zehirlenmeye devam ediyor. Gerçek arıcılarımız, ballarını satmak için yaylalarda bekliyor, ancak sahte ürünler market raflarında yer alıyor. Bu baskında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.
“250 liranın altında hiçbir balı satın almasınlar.”
Laboratuvar ortamında enzimler kullanılarak üretilen ürünlerin bal olmadığını, insanları zehirleyen maddeler olduğunu ve arıcıların emeğini olumsuz etkilediğini belirten Çiftçi, “İnsanlarımızın bilindik yerlerden, birliklerden ve market raflarında tanınmış firmalardan bal almaları gerekiyor. Bir kilogram balın 128 TL olduğu bir ortamda, 250 TL’nin altında bal almamalılar. Market raflarında 70-80 liraya satılan ürünlerin gerçek bal olmadığını her zaman olduğu gibi hatırlatıyoruz.” dedi.