Fitch Ratings, Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmesini yayımladı. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükselttiğini ve not görünümünün "durağan" olarak belirlendiğini duyurdu.

Raporda, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari açıklar ve döviz korumalı mevduatlardaki azalışın, dış rezervlerdeki iyileşmenin kalıcılığını destekleyebileceği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye'nin döviz rezervlerinin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, parasal sıkılaştırma politikalarının, Türk lirasının gerçek değer kazanmasına katkı sağladığı ifade edilirken, "Fitch, sıkı parasal politikanın, mali disiplinle ve dikkatli asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin, enflasyonda kayda değer bir düşüşe yol açacağına inanıyor. Bu politikalar, dış likidite tamponlarının güçlendirilmesine, cari açığın düşük seviyelerde tutulmasına ve dolarizasyonun azaltılmasına da katkı sağlayacaktır" değerlendirmesi yapıldı.

Enflasyon Beklentisi Bu Yıl Yüzde 43

Fitch, Türkiye'de enflasyonun bu yılı yüzde 43 seviyesinde tamamlamasının öngörüldüğünü ve 2025 sonunda yüzde 21'e düşeceğini tahmin etti. Ayrıca, cari açığın bu yıl GSYH'nin yüzde 1,9'una gerilemesinin, 2025-2026 döneminde ise ortalama yüzde 1,7 seviyesinde olmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, Türkiye’nin mevcut ekonomik programının siyasi liderlikten destek aldığı, ancak politikada olası geri dönüş risklerinin hala bulunduğu belirtildi.

Türkiye Ekonomisi İçin Büyüme Beklentisi: Yüzde 3,5

Dolar kuru bugün ne kadar? Dolar kuru bugün ne kadar?

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği aktarıldı. Ayrıca, Avrupa Birliği'nde beklenen toparlanmanın Türkiye’nin net ihracatına olumlu yansıyacağı öngörüldü.

Fitch Ratings, geçtiğimiz yıl eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu "B" seviyesinde tutarken, not görünümünü "negatif"ten "durağan"a yükseltmişti. Bu yılın mart ayında ise notu "B+"ya yükselten kuruluş, görünümü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.