Pek çok sağlık sorununda olduğu gibi topuk çatlakları da çoğu kişinin yaşamını etkileyecek seviyede rahatsızlık verir. Topuk çatlakları hem bireyin fiziksel aktivitelerini olumsuz etkilemekte hem de bireyin görünümünü olumsuz etkiler. Yüz, el bakımına dikkat eden bireyler, kimi zaman ayak bakımına özen göstermemektedir. Bununla beraber ayak bakımının yapılmaması neticesinde türlü ayak problemleri de ortaya çıkmaktadır. Bunlar içerisinde topuk çatlağı da yer almaktadır. Topuk çatlakları, hekim kontrolünde tedavi edilebilir. Ancak evde de bitkisel ve doğal metotlarla giderilmesi mümkün.

Topuk Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

  Topuk çatlaklarına iyi gelen en önemli uygulama; nemlendiriciler ile ayakların devamlı olarak nemlendirilmesidir. Bunun yanı sıra önceden sirke ile ayak bakımının yapılması ardından da nemlendirici kremler ile nemlendirmek gerekir. Her gün bu şekilde bakım yaparak, topuk çatlaklarının önüne geçilebilir. Ağız bakım gargarası ile elma sirkesinin karıştırılmasıyla beraber topuk çatlaklarına iyi gelecektir. Bununla beraber leğen içerisine konulan bu iki karışımın içerisinde ayaklar yaklaşık olarak 15 dakika bekletilmelidir. Yumuşayan ayaklar ise ponza taşıyla fırçalandıktan hemen sonra suyla durulanmalıdır. 

Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması geldi. Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması geldi.

Topuk Çatlakları Nasıl Geçer?

 

Dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenerek, bol bol su tüketerek önüne geçilmesi mümkün olan topuk çatlağı, nemlendiriciler ve tıbbi tedavi ile de tedavi edilebilir. Ayak topluklarında ortaya çıkan çatlaklar, uzman hekim kontrolünde tedavi edilebilmektedir. Alanında uzman hekim, topukta ortaya çıkan çatlağın tedavi edilmesi adına sertleşmiş olan dokuyu alabilir. Sertleşmiş olan derinin alınmasıyla beraber çatlak sorunu son bulur. Gerekli olması halinde doku yapıştırıcısı kullanılabilir.  Eczanelerden alınan nemlendiricilerle fazla kuru ciltlerin nem kazanması mümkündür. Nemlendiricilerin kullanılması gerektiğine alanında uzman cilt hekimi karar vermelidir. Bunun dışında topuk çatlaklarının çok sertleşmemesi durumunda herhangi bir nemlendirici kullanılabilir.  Topuk Çatlaklarına İyi Gelen Şeyler Cilt ile ilgili pek çok probleme iyi gelen limon, asidik yapısından ötürü cildi yumuşatır. Bu ise topuklarda çatlamayı önler. Topukta ortaya çıkan çatlaklar kişiyi rahatsız ediyorsa; ılık su içine belli bir miktar limon suyunu ekleyerek, su içerisinde yaklaşık olarak 15 dakika boyunca bekletilmelidir. Daha sonra ponza taşı desteğiyle topuklardaki ölü deri alınmalıdır. Son olarak, ayaklar temiz suyla yıkanarak, havlu desteğiyle kurutulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, suyun ılık olmasıdır. Çok sıcak su, cildin kurumasına ve topukların çatlamasına neden olur. Vazelin herkesin evinde olan bir nemlendirici türüdür. Bununla beraber topukların yumuşatılması ve cilde gereksinim duyulan nemin verilmesi amacıyla vazelin kullanmak önemli olacaktır.  Gül Suyu ve Gliserin İle Topuk Çatlaklarına Çözüm Gül suyu ve gliserinin bir arada kullanılması sonucunda topuk çatlakları kısa zamanda iyileşir. Kozmetik piyasasında oldukça yaygın şekilde kullanılan gliserin cildi yumuşatan özelliğe sahiptir. Gül suyu; antioksidan, antiseptik ve antienflamatuvar özellikleri ve içerisindeki vitaminler ile cildi koruyan özelliğe sahiptir.  Gül suyu ve gliserinin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yapılması gereken tek şey, her iki malzemenin eşit miktarlarda birbiriyle karıştırılmasıdır. Elde edilen karışım, gece yatmadan önce ayaklara ve topuklara masaj yardımıyla sürülmeli ve daha sonra ayaklara bir çorap giyerek uyunmalıdır.  Topuk Çatlağı Oluşma Sebebi Topuk çatlaklarının oluşma nedenleri;  - Şeker hastalığı,  - Ayakta çok durmak,  - Ayakların ayakkabı içinde uzun süre kalması,  - Kuru hava,  - Tedavisi olmayan nasırlar,  - Yetersiz yapılan ayak bakımı,  - Yetersiz ve sağlıksız beslenme,  - Nem eksikliği,  - Yanlış ayakkabı seçmek,  - Yaşlılık,  - Egzama ve sedef gibi önemli cilt problemleri şeklinde sıralanabilir.