Üniversitelerle sanayicileri bir araya getiren teknokentler, bilim ve üretimi birleştirirken yeni ürün geliştirme konusunda da önemli bir rol üstleniyor. Ankara Üniversitesi Teknokent de bu vizyonla hareket eden önemli teknokentlerden biri. Teknokentte son dönemde, özellikle sağlık alanında, yurt dışına olan bağımlılığı azaltacak üç büyük gelişme yaşandı. Bu yenilikler, tedarik sürelerini kısaltırken tedavi süreçlerini de hızlandıracak.
Sığır tendonundan kolajen üretimi
Kolajen, insan vücudunda doğal olarak bulunan, kemik, kıkırdak, bağ dokusu ve eklemleri oluşturan bir proteindir. Yanıklar ve yaraların iyileştirilmesinde, ayrıca kozmetik ürünlerde gençleşme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda artan talep nedeniyle çoğunlukla yurt dışından ithal edilen kolajen, şimdi Ankara Üniversitesi Teknokent’te sığır tendonundan üretilmeye başlandı. Medbiotech ARGE Yöneticisi Biyolog Zeynep Yurtkuran Çeterez, bu üretimin cilt ve bağ dokusu yenilenmesinde önemli rol oynadığını belirterek, ürünün hem toz ve örtü formunda hem de sıvı jel ve sprey formunda üretildiğini açıkladı. Bu yenilik, özellikle açık yaraların iyileşmesini hızlandırarak, hastaların hastanede geçirdiği süreyi kısaltıyor. Ayrıca, kolajen üretiminde kullanılan sığır tendonunun, helal ve düşük hastalık riski taşıyan bir seçenek olduğu vurgulandı.
Yerli besiyer üretimi
Bir diğer önemli gelişme, kök hücre tedavileri için kullanılan hücre çoğaltım besiyerlerinin yerli üretimi oldu. Bioen firması, yurt dışından temin edilen ve 6-8 hafta bekleme süresi gerektiren bu ürünün yerli üretimini başarıyla gerçekleştirdi. Bioen Mühendislik Üretim Sorumlusu Muhammed Sifatullah, bu gelişme ile besiyerlerinin temin süresinin kısaldığını ve maliyetin yarı yarıya düştüğünü belirtti. Yeni üretimle, hücre çoğaltımı için gerekli kitler daha hızlı ve düşük maliyetle temin edilebilecek.
SMA taşıyıcısı gen tespiti
Ankara Üniversitesi Teknokent’te gerçekleştirilen bir diğer önemli gelişme ise, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taşıyıcı geninin tespitine yönelik bir kitin geliştirilmesi oldu. REFGEN Arge Planlama ve Üretim Yöneticisi Alparslan Koçubez, SMA, COVID ve genetik hastalıkların tanısına yönelik yerli üretim çözümleri geliştirdiklerini söyledi. Koçubez, TÜBİTAK destekli projeleriyle, dünya çapında bir ilki gerçekleştirerek, 2+0 adı verilen gizli taşıyıcının tespitine yönelik dizileme kitini başarıyla tamamladıklarını belirtti. Bu kit, dünyada ilk kez Türkiye’de üretildi.
Ankara Üniversitesi Teknokent, bu üç önemli gelişme ile sağlık alanında önemli bir ilerleme kaydederek, Türkiye'nin yurt dışına bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.