Köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklem ile köprücük kemiği ile kürek kemiğini birbirine bağlayan eklemde, hiçbir belirgin neden olmaksızın sürekli çıkık meydana gelmesi nedeniyle hastaneleri dolaşan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, şifayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde buldu.
Atakum ilçesinde ikamet eden lise öğrencisi Asel Sena Tengiz, tıpta nadir görülen "Spontan Bilateral Sternoklavikular Eklem Dislokasyonu" hastalığına yakalandı. Bir yıl önce, hiçbir neden yokken, köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemde ve köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde çıkıklar meydana gelmeye başladı. Hastalığı nedeniyle birçok hastane gezmesine rağmen çözüm bulamayan Asel, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sürekli çıkıklar nedeniyle sosyal hayatında zorluk yaşadı. Nihayetinde OMÜ Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurarak fizik tedaviye başladı.
"Dünyada Tek Vaka"
Asel’in tedavisini üstlenen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, hastanın "dünyada tek vaka" olduğunu açıkladı. Prof. Dr. İlhanlı, Asel’in durumunun çok nadir görüldüğünü, 1979’dan bu yana sadece 60 vaka rapor edildiğini, bunların çoğunun tek taraflı olduğunu belirtti. Ancak Asel’de her iki eklemde de çıkık meydana geldiği için bu durumun oldukça nadir olduğunu, dünya genelinde yalnızca 10 vaka bulunduğunu ve Asel’in tedavi sürecinin de dünyada bir ilk olduğunu söyledi. Prof. Dr. İlhanlı, tedavi sürecinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını ve artık Asel’de herhangi bir çıkık olayının yaşanmadığını, duruşunun düzelmiş olduğunu belirtti. Ayrıca, bu nadir vaka nedeniyle vaka takdiminde bulunacaklarını ve bunun hekimler için yol gösterici olacağına inandıklarını ekledi.
"Sebepsizce Oldu, Ama Şimdi Daha İyi Hissediyorum"
Yaşadığı zorlukları anlatan Asel Sena Tengiz, "Bir yıl önce kolumu kaldırdığımda fark ettim. Sebepsiz bir şekilde oldu ve bu çok sıkıntılıydı. Çok fazla hastane gezdik, doktorlar genellikle cerrahi müdahale önerdi. Ancak araştırmalar sonucunda cerrahinin uzun vadede bazı sorunlara yol açabileceğini öğrendik. Son olarak Prof. Dr. İlker İlhanlı’ya başvurduk ve bir yıldır süren fizik tedavi sayesinde büyük bir gelişim kaydettik. Dünyada tek vaka olmam nedeniyle akademik araştırmalar yapıldı, deneyseldi fakat çok iyi sonuçlar aldık" dedi.
"Özel Tedavi ile Büyük İlerlemeler Kaydettik"
Asel’in tedavi sürecini yöneten fizyoterapist Elif Ulukan ise, "Asel’e özel bir tedavi programı uyguladık. Solunum egzersizlerini ekledik, bantlama tedavisi uyguladık. Asel, dünyada her iki tarafı da sebepsiz bir şekilde çıkan tek vaka. Çok güzel ilerlemeler kaydettik" diye konuştu.
Tedavilerine devam eden Asel, her geçen gün daha iyiye gidiyor ve sağlığına kavuşuyor.