“Öncelikle ısıtma maliyeti olarak daha avantajlı oluyor”
Jeotermal su kaynağı sayesinde daha verimli ve ekonomik üretim yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisi Sarıkoç, “Bu serada son yıllarda ülkemize gelen ve Avrupa'da revaçta olan topraksız tarımı gerçekleştiriyoruz. Bu üretim şeklinde jeotermal kaynak sularını kullanarak ısıtma sağladığımız seralarda domates yetiştiriciliği yapıyoruz. Öncelikle ısıtma maliyeti olarak daha avantajlı oluyor. Geri dönüştürülebilir bir kaynak. Ülkemizde daha çok Eskişehir ve çevresinde bulunduğu için bu bölgelerde domates tarımında veya topraksız tarımda ısıtma amacıyla kullanılıyor.Bu sıcak sular tamamen otomasyona bağlı olduğu için bitkiyi istediğimiz sıcaklıkta, istediğimiz kadar tutabiliyoruz. Yani bitkinin istediği sıcaklığa daha kısa sürede ulaşmamızı sağlıyor. Daha ekonomik ve verimli üretim yapmamızı sağlıyor” şeklinde konuştu.
“Genel olarak jeotermal suyla tam otomasyon sera sistemlerinde de farklı çeşit sebzeler yetiştirilebilmektedir”
Oluşturulan şartlar sayesinde farklı sebzelerin de yetiştirilebileceğinin altını çizen Sarıkoç, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Yıllık ortalama 50-60 bin fide ile 1 senede bin 200 ton üretim yapılabiliyor. Şu anda bu serada pembe domates çeşidi üretiliyor ama bu şartlar; kırmızı salkım domates, tekli domates, biber ve salatalığa da uygun. Biz şu anda pembe domates olarak yapıyoruz. Genel olarak jeotermal suyla tam otomasyon sera sistemlerinde de farklı çeşit sebzeler yetiştirilebilmektedir.”