yaşam

Ramazan’da Dengeli Beslenmenin Sırrı: Süt, Peynir Ayran ve Yoğurt!

Bu yıl ramazan ayında ülkemizdeki ortalama oruç süreleri 14 ile 17saatler arasında değişiyor. Süt ve süt ürünleri, oruçlu kalınan zaman içerisinde vücudun protein ve kalsiyum ihtiyacını en iyi deng...

Abone Ol
Bu yıl ramazan ayında ülkemizdeki ortalama oruç süreleri 14 ile 17saatler arasında değişiyor. Süt ve süt ürünleri, oruçlu kalınan zaman içerisinde vücudun protein ve kalsiyum ihtiyacını en iyi dengeleyen ürünlerdir.  . Başta protein ve kalsiyum olmak üzere yağ, karbonhidrat ve çeşitli vitaminleri içermesi sonucunda, süt ve süt ürünleri ramazan sofralarının dengeleyici besini olarak çok önemlidir.

Süt ürünleri sindirimi kolaylaştırdığından dolayı, sahurda içilecek bir bardak süt veya ayran da gün içinde daha uzun süre tok kalmaya yardımcı oluyor. İftar ve sahur sofralarında mutlaka süt veya yoğurt bulundurmaya özen gösterelim. Özellikle %6 oranında yüksek protein içeren sütler, uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. “Peynirdeki sodyum, tansiyonu dengeliyor. Sahurda da çokça tercih edilen peynir çeşitleri, içerdiği sodyum sayesinde tansiyonun düşmesine engel oluyor, yüksek hayvansal protein de açlık hissini geciktiriyor. Gün boyunca aç kalan vücudun ihtiyaç duyduğu belirli vitaminler var ki bunlar süt ürünlerinde gizli. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsak sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olan yoğurdun özellikle iftarda tüketilmesi çok önemlidir.