Sağlık

Ramazan Ayında Ağız ve Diş Bakım Sağlığı Nasıl Olmalıdır?

11 ayın sultanı Ramazan Ayının gelmesiyle uzun süre aç kalınması ve gün içerisinde sıvı maddeler tüketilmemesi ağız içerisinde kötü kokulara neden olmaktadır. Ağız kokuları bireylerin sosyal yaşamları...

Abone Ol

11 ayın sultanı Ramazan Ayının gelmesiyle uzun süre aç kalınması ve gün içerisinde sıvı maddeler tüketilmemesi ağız içerisinde kötü kokulara neden olmaktadır. Ağız kokuları bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz etkilediği gibi bireylerin ibadetlerinden geri kalmalarına neden olmaktadır. Fakat hayatımızda yapılacak birkaç küçük değişiklik ve dikkatle bu sorunları kökten çözebiliriz. Halk arasında ağız kokusu olarak bilinen Halitozis hastalığı, toplumlarda sıkça görülen bireylerin sosyal hayatlarında ciddi sorunlara yol açan, moral ve motivasyon düşüklüğüne neden olan bir hastalıktır. Kötü ağız kokusunun en büyük temel nedenlerinden birisi, dişlerdeki ve ağız boşluğundaki bakterilerin oluşturduğu sülfürlü birleşiklerden kaynaklanmaktadır. Ramazan ayından bireylerin uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemindeki problemler, sinüzit, bademcik, farenjit gibi rahatsızlıkların ağızda kötü kokuları ortaya çıkarmaktadır Peki Ramazanda Ağız ve Diş Sağlığında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Oruç tutan bireyin beslenme düzeninin değişmesi ve uzun süre bir şey tüketmemesi daha bakterilere daha rahat üreme imkânı sağlamaktadır. Bu durum daha etkili kötü ağız kokularına neden olmaktadır. Bu yüzden dolayı sahurdan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı ve diş ipiyle dişler temizlenmelidir.
  2. Kötü ağız kokusu oluşturan etmenlerden birisinin ağzınızın içerisindeki eski dolgu ve kaplamalardan olduğunu unutmayınız. Stres gibi yaşanılan psikolojik değişimler ağız kokularını tetiklemektedir. Bu yüzden dolayı Ramazan ayı boyunca stressiz bir yaşamı tercih etmeli ve huşu içerisinde ibadetler gerçekleştirilmelidir.
  3. Yüksek miktarda baharat kullanımı ve baharatlı yemekleri sahurda tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir. Baharatlı yiyecekler sahip olduğu yüksek miktarda bakteri sayısıyla ağızda kötü kokulara neden olmalıdır.
  4. İnsanı tok tuttuğuna inanılan süt ürünleri ve yumurta ağız kokularına neden olmaktadır. Bu yüzden dolayı sahur yiyecekleri arasında mümkün olduğu kadar minimum seviyesine indirilmelidir.
  5. Ramazan ayı boyunca ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzeyleri ve dil sırtı mutlaka fırçalanmalıdır.
  6. Gün içerisinde, yutmamak kaydıyla, ağız su ile gargara yapılmalıdır.
  7. Ağız kuruluğa neden olan çay, kahve gibi içecekler iftardan sonra ve sahurda tüketilmekten kaçınılmalıdır.
  8. Sarımsak ve soğan gibi yiyecekleri iftardan sonra çiğ olarak tüketilmemelidir.
  9. Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
  10. Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir.
  11. Sigaradan uzak durulmalıdır.
  12. Şarküteri ürünleri mümkün olduğunca sahurda daha az tüketilmelidir.
  13. Diş doktorunuza periyodik olarak muayene olmayı unutmamalısınız!

    Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı bakımı nasıl olmalıdır?

    Ramazan ayında tutulan oruç sırasında uzun süre açlık ve susuzluğa bağlı olarak ağız kokusu, ağız kuruluğu gibi sorunlarda artış görülür. Özellikle diş taşı ve çürükler açısından bakımı ihmal edilmiş ağızlarda var olan bakterilerle oluşan ağız kokusu açlıkla birleşerek çok daha kötü kokulara yol açar. Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı açısından bu tür olumsuzluklar yaşamamak için dikkat edilmesi gereken önemli kurallar şunlardır;

    -Ağız bakımını mutlaka Ramazan ayı öncesi yaptırıp, kişisel sağlığımız için ve çevreye rahatsızlık vermemek için tedbir almalıyız.

    -Ağız içerisinde çürük tedavileri yaptırmalı, diş taşları temizlenmelidir. -Ramazan ayı boyunca diş temizliğine dikkat edilmeli ve ağız, fırçalama sonrası bol su ile çalkalanmalıdır. Gün içerisinde de su ile çalkalamanın ağız sağlığı için olumlu etkisi çoktur. -Dil temizliği ihmal edilmemeli ve ara yüz temizliği de mutlaka yapılmalıdır.