Genel

Otomobil döşemeleri kanser mi ediyor?

Sosyal medyada ara sıra görülen "Otomobil döşemeleri kanser tehlikesi saçıyor!" tarzında haberler insanların kafasında şu soruyu oluşturdu: Otomobil döşemeleri kanser mi ediyor?

Abone Ol

AMERİKAN KİMYA DERNEĞİ (ACS) AÇIKLADI!

Amerikan Kimya Derneği'nin (ACS) yayınladığı araştırmanın sonuçlarına baktığımızdaysa otomobil döşemelerinin bizleri her gün kanser tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını görüyoruz. Buna göre otomobil markalarının araç kabinlerindeki yangınları önlemek amacıyla kullandıkları maddeler bizleri kanser yapıyor. Bu maddeler genelde otomobil döşemelerine boyama esnasında uygulanıyor ve araç içindeki yangın durumlarında koltukların, halıların geç tutuşmasını sağlıyor.

Aslında sürüş ve can güvenliği için oldukça faydalı olan bu maddelerin farklı bir yönü keşfedildi. Bahsi geçen maddeler fazla ısıya maruz kaldıklarında araç içerisine kanser yapma eğilimi gösteren bir gaz yayıyor. Bu gazı solumak ise oldukça zararlı ve tehlikeli. Araştırma 2015 ve daha yeni modele sahip 155 otomobil kullanıcısı ile birlikte yapıldı.

Test sonuçlarında yanılma olmaması için 101 adet test kışın, 54 adedi ise yazın yapıldı. Bahsi geçen zararlı madde TCIPP olarak bilinen tris (1-kloro-izopropil) fosfat araçların yüzde 99’unda bulundu. Havaya gram başına 0,2 ila 11.600 nanogram zararlı madde salan bu gazın yararlarının yanında kansorojen etkisini de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Konuyla ilgili alınabilecek önlem ise şu an için araç içini sık sık havalandırmaktan geçiyor.