NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu'ndaki Dış İlişkiler Komitesi ve Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi oturumunda Avrupalı parlamenterlere açıklamalarda bulundu. Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin lideri Jordan Bardella, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO’yu bir araç olarak kullanmaya çalıştığını ve Türkiye'nin nüfuz artırma politikaları izlediğini öne sürerek, NATO’nun Türkiye’ye karşı nasıl bir tutum izleyeceğini sordu. Ayrıca Bardella, Türkiye’yi göç krizinde etkin bir rol oynamak ve Suriyeli mültecileri istismar etmekle suçladı.
Bardella'nın sorusuna yanıt veren Rutte, "2016 yılında Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı’nı üstlenen Hollanda ile birlikte Türkiye ve Almanya, Suriyeli mülteciler konusunda bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, Almanya, İsveç ve Hollanda’ya gelen mülteci sayısını azalttı ve beni mutlu etti," dedi. Ayrıca, "Viktor Orban’ın 2016’da söylediği gibi, ‘Hiç kimse Macaristan’a gelmek istemiyor, herkes Almanya’ya gitmek istiyor’, bu doğruydu. Ancak Türkiye ile yapılan anlaşma sayesinde bu durumu önledik. Türkiye her zaman NATO'nun değerli bir müttefiki olmuştur ve kendi çıkarlarını savunduğu gibi, diğer ülkeler de aynı şekilde hareket etmektedir," ifadelerini kullandı.
Rutte, Avrupa’nın daha bağımsız bir savunma yapması konusundaki bir soruya da yanıt verdi ve şunları söyledi: "Bir Avrupa NATO’su kurmak harika olurdu fakat bu, yüzde 2’lik savunma harcamaları hedefini unutturur. Bunun yerine, yüzde 8, yüzde 9 hatta yüzde 10 bütçe ayırmak gerekir. Ayrıca kendi nükleer kapasitemizi inşa etmemiz gerekebilir. ABD olmadan bir Avrupa NATO’su kurmak 15-20 yıl sürebilir. Şu anda NATO topraklarında harcanan toplam paranın yüzde 60’ı ABD tarafından karşılanıyor. Diğer 31 ülkenin, Kanada dahil, harcadığı miktar ise yüzde 40’tan daha az."
Rutte, Avrupa ve küresel güvenliğin geleceğinin Ukrayna'daki savaşın sonucuna bağlı olduğunu belirterek, "Hepimiz bu savaşın sona ermesini istiyoruz ama en önemli şey kalıcı bir barışın sağlanması. Savaşın ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz ancak Putin Ukrayna’da başarılı olursa, barış kalıcı olmayacaktır. Çünkü o zaman bir sonraki adımını atmaya devam edecektir," dedi.
Son olarak, Avrupa’daki güvenlik durumuyla ilgili derin endişe taşıdığını vurgulayan Rutte, "Biz savaşta değiliz ama barışta da değiliz. Güvenliği sağlamak için savunmaya daha fazla yatırım yapmalı ve kapasite üretmeliyiz. Toplumlarımızın dayanıklılığını artırmalı ve kritik altyapıyı korumalıyız. Ayrıca, savaşın seyrini değiştirmek ve Rus saldırganlığını caydırmak için Ukrayna'ya olan desteğimizi sürdürmeli ve artırmalıyız," ifadelerini kullandı.