MEVDUAT FAİZİ NASIL ETKİLENDİ?

Merkez Bankası'nın adımlarının ardından mevduat faizlerinde yüksek oranlar devam etti. Bu durum, parasını mevduatta değerlendirenlerin enflasyon karşısında getirilerini korumalarını sağladı.

MEVDUAT FAİZ ORANLARI
Merkez Bankası, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı.

Buna göre faiz oranları şu şekilde gerçekleşti:

1 aya kadar vadede faiz yüzde 53,92
3 aya kadar vadede yüzde 59,04
6 aya kadar vadede yüzde 53,41
1 yıla kadar vadede yüzde 52,61
1 yıl ve daha uzun vadede faiz oranı yüzde 44,01

1 MİLYON LİRA NE KADAR KAZANDIRIR?

100 bin lira mevduat: Yüzde 54 faiz oranıyla 1 aylık vadede 104 bin 367 lira elde ediliyor. Bu durumda bir ay sonunda kazanılan kâr 4 bin 367 lira oluyor.

1 milyon lira mevduat: Yüzde 53 faiz oranıyla 1 aylık vadede 1 milyon 42 bin 987 lira elde ediliyor. Bu durumda bir ay sonunda kazanılan kâr 42 bin 987 lira oluyor.

PARASI OLAN DAHA FAZLA FAİZ ALIYOR

Bankalar, yüksek bakiyeli yatırımcılara daha iyi faiz imkanları sunarak, düşük ve yüksek montanlı mevduatlar arasındaki faiz farkını artırıyor. Bu farkın son dönemlerde 10 puana kadar yükseldiği belirtiliyor. Bankacılık sektöründe bakiyeye göre faiz uygulaması yeni bir uygulama olmasa da, son dönemde açılan fark dikkat çekiyor. Ayrıca, vadelerin uzamasıyla faiz oranlarındaki gerileme de gözle görülür hale geliyor.

TCMB HANGİ ADIMLARI DEVREYE ALDI?

TCMB, geçen hafta parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yaptı:

Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi.
Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırıldı; bu bankaların yüzde 60’ın üzerinde kalmaları gerektiği şartı getirildi.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi.
TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi.
TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırıldı.
PİYASADAKİ TL FAZLASI KURUDU

Yusufeli Barajı'nın Ülke Ekonomisine Katkısı Ne? Yusufeli Barajı'nın Ülke Ekonomisine Katkısı Ne?

Eylül ayı itibarıyla Merkez Bankası'nın net fonlaması 45,1 milyar lira ile yeniden pozitif bölgeye geçti. Ağustos ayında piyasadaki fazla likidite sorunu gündemde kalmıştı; 12 Ağustos'ta likidite fazlası 263 milyar lirayı bulmuştu.

GECELİK FAİZLER ZİRVEDE

Gecelik TL faiz oranları (TLREF), dün yüzde 52,99 seviyesine çıkarak son 1 ayın zirvesine ulaştı. Ağustos ayında gecelik faizler, politika faizinin (yüzde 50) altına inmişti ve bir ara TLREF, faiz koridorunun alt bandı olan yüzde 47’ye kadar düşmüştü.