Kültür

Lezzetinin sırrı 5 saatlik hazırlıkta! İşte o efsane tatlı

Sivas’ın yöresel tatlısı tel helva, zamana meydan okuyor. Genellikle kış aylarında yapılan ve 5 saatte tamamlanan bu tatlı, lezzetiyle damakları şenlendiriyor.

Abone Ol

Sivas’ın yöresel lezzetlerinden biri olan tel helva, yapımı 5 saat süren ve günümüzde yaşatılmaya çalışılan bir tatlıdır. Şeker, su ve limon tuzu karışımı yaklaşık 4 saat kaynatılarak şerbet haline getirilir. Şerbet yeterli kıvama ulaştığında kar üstünde soğutulup, uygun boyutlara getirilir. Osmanlı dönemine kadar uzanan geçmişiyle, kıvamı ustalık gerektiren bu asırlık tatlı, kavrulmuş un ile çekilir. 6 kişi bir tepsi etrafında toplanarak helvayı çeker, bu da birlik ve beraberliğin sembolü olarak kabul edilir. Yapımı uzun süren tel helva, lezzetiyle damak çatlatır.

"Bu Kültürler Unutuldu"

Tel helva ustası Murat Aygün, helvanın zahmetli yapımı nedeniyle unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Sivas tel helvası, artık unutulmaya başlayan bir tatlıdır. Bunun yeniden yaşatılması için çaba harcıyoruz. Eskiden Sivas’ta kış geceleri ve sıra gezmeleri yapılır, insanlar bir araya gelip şarkılar ve türküler eşliğinde helva çekerdi. Ancak günümüzde kafeler ve restoranlar ile bu kültürler kayboldu. Tel helvası yapımı çok zahmetli ve ustalık isteyen bir iştir. Yaklaşık 5 saat süren yapımında kullanılan malzemeler birinci sınıf olmalıdır. Helva marketlerde satılmaz çünkü kimyasal içerik kullanılmaz, yapıldıktan sonra hemen tüketilmelidir" dedi.

"Eski Gelenekleri Yaşatmaya Çalıştık"

Sivas Mahalle Muhtarları Başkanı Muhabbet Olgaç ise, tel helvasının unutulmuş bir gelenek olduğunu ifade ederek, "Bugün, Osmanlı'dan gelen ve asırlardır devam eden Sivas tel helvasını misafirlerimizle birlikte yaptık. Bu gelenek çok az yerde yaşatılıyor. Biz de eski ruhu yaşatmak için bir araya gelerek bu geleneği yeniden canlandırmaya çalıştık" dedi.