Ekonomi

Kredi kartlarına yeni düzenleme

Bankalar, ekonomi yönetiminin kredi büyümesini sınırlama önlemleri gerekçesiyle birey ve kurumların nakit avans limitleri ile taksit sayılarını düşürdü.

Abone Ol

Türkiye derin bir ekonomik krizden geçerken dar gelirli vatandaş ay sonunu getirmek için çabalıyor. Ay sonunu getirmeyi zorlaştıracak bir gelişme de banka sektöründe yaşandı. Ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek için gündeme getirdiği kredi ve kredi kartı kısıtlamalarına yenileri eklendi. Kredi kartı kullanıcılarının limitleri düşürüldü. Azami taksit sayısı 12'den üçe kadar indirildi. Kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandırıldığı bildirildi. Merkez Bankası’nın, bankalara nakit avans taksit sınırına dair yazılı bir talimat göndermediği, sözlü yönlendirme yaptığı ifade ediliyor.

SEÇİM ÖNCESİ BANKALARA BİR MÜDAHALE DAHA

Enflasyonu düşürmek kapsamında hala canlı iç talebi soğutmak ve bu kapsamda kredi büyümesini sınırlamak için sıkılaşma adımları bekleniyordu. Bankacılar sektörde kredi kartlarının, toplam kredilerin üç katı büyüdüğünü belirterek, enflasyonu yönetmek adına kredi kartlarında kısıtlayıcı bir düzenleme beklediklerini söylemişti.

ÜCRETLİLER KREDİ KARTI VE KREDİLERLE AY SONUNU GETİRİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinin 12 aylık değişimine göre, toplam krediler yüzde 50’nin, kredi kartları ise yüzde 150’nin üzerinde büyüdü.

Geçen sene Mayıs genel seçimleri öncesinde de bazı bankalar diğer kredilere uygulanan sınırlamalar nedeniyle, o dönemde yüzde 1.36 faiz ile bireyseller için en ucuz ve en yaygın TL borçlanma kanalı haline gelen kredi kartı nakit avansta kullanılabilecek tutar ve vadeleri düşürmüş, faizlerin yükselmeye başlamasıyla taksit sayısı tekrar 12'ye çıkmıştı. Şu anda bankaların kredi kartı nakit avans için uyguladıkları faiz oranları yüzde 4.42 seviyesinde bulunuyor.

KREDİ ÇEKİMLERİNE GEÇEN HAFTA KISITLAMA GETİRİLMİŞTİ

Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirilmişti.