Domates konserveleri kış boyunca tüketebilmek için her yıl ağustos ayının sonlarından başlayıp Eylül ayı içinde hazırlanır. Ağustos sonundan Eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem. Bu bir iki haftalık dönemde hazırlıklara başlayan ev hanımları hummalı bir çalışma içine girerek olgun domateslerden kış için lezzetli ve pratik konserveler yapıyor.
Kışlık konserveler ne zaman yapılır?
Sonbahar, ülkemizde kışlık konserve hazırlama mevsimi olarak bilinir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte, kış aylarında tüketilmek üzere çeşit çeşit konserveler hazırlanır. Kış yemeklerinde hem lezzetli hem sağlıklı hem de pratik olması açısından en çok da domates konservesi tercih ediliyor.
Domates konservesi nasıl hazırlanır!
Sonbaharın gelmesiyle konserve hazırlıkları başladı. En çok tercih edilen domates konservesi için güneşte olgunlaşmış ve lezzeti artmış domatesler tezgâhlarda yerini aldı. İyi bir konserve yapmak için domatesin olgun olması önemli bir husus. Konserve yaparken oldukça dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü ev yapımı konservelerin uygun hazırlanmaması gıda zehirlenmelerine neden olabiliyor. Sebzelerin doğru yöntemle kaynatılması önemli. Konserve yapılacak sebzeler, düdüklü tencere gibi basınçlı kaplarda asitlik derecesine bağlı olarak 10-20 dakika kaynatılmalıdır. Domates gibi gıdalar, ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır.
Kesinlikle cam kavanoz tercih edilmeli!
Konserve yaparken kesinlikle cam kavanozlar tercih edilmeli. Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır. Kavanozlar, tencereden büyük bir maşa yardımıyla çıkarılmalı ve temiz bir mutfak havlusu üzerine ters çevrilmelidir. Kavanozlar soğumadan sebzeler doldurulmalıdır. Soğuyan kavanozlara kaynatılan sebzeler doldurulur ve ağızları sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Soğuyan kavanozlar artık düz çevrilebilir ve kışın tüketmek için hazırdır.
Kullanılmış kavanoz kapakları tekrar kullanılmamalı!
Konserve yapılırken kesinlikle önceden kullanılmış kavanoz kapakları tercih edilmemeli ve her defasında yeni kapaklar alınmalı. Çünkü önceden kullanılan konserve kapağı, tam kapanmaz ve konserve içine hava sızmasına neden olur. Konserveler serin, kuru ve güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalı. Kapağı açılmış ve yarısı kullanılmış konserveler buzdolabında saklanmalı.