Kış aylarının gelmesiyle hastalıklara karşı dirençli olmak isteyenler, doğal şifa deposu olarak kabul edilen kelle paça ve ayak paça çorbalarında çözüm buluyor. Sabahın erken saatlerinde vatandaşların tercih ettiği bu çorbalar, hem gün boyu tok tutuyor hem de vücuda direnç sağlıyor. Aydın’ın Efeler ilçesinde kömür ateşinde saatler süren hazırlığın ardından yapılan kelle paça ve ayak paça çorbaları, hastalıklara karşı direnci doğal yollarla artırmak isteyenlerin ilk tercihi haline geliyor. Kömür ateşinde hazırlanan çorbalara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Kelle paça ve ayak paça çorbaları genellikle sabah saatlerinde tercih ediliyor ve gün boyu tok tutma özelliği taşıyor.
“100 kilometre öteden bu çorba için geldim”
Tavsiye üzerine 100 kilometre uzaklıktan çorba içmeye geldiğini belirten Süleyman Işık, "Buraya tavsiye üzerine Muğla'dan geldim. Kelle paça çorbası içiyorum, gerçekten harikaymış. Herkesin bu çorbayı tatmasını tavsiye ediyorum" dedi.
“20 yıldır hafta bir kez mutlaka ayak paça içerim”
Ayhan Arslantaş, "20 yıldır mutlaka haftada en az bir kere güne çorba içerek başlıyorum. Buraya sabah erken saatlerde yürüyüş yaptıktan sonra uğruyorum. Çorbanın sağlık için faydalı olduğunu bildiğim için müdavimlerindenim. Gün boyu tok tutuyor. Üzerindeki kolajen yapısı çorbanın kalitesini kanıtlıyor. Damak zevki göreceli bir kavram olsa da benim favorim ayak paça çorbası. Kimi kelle paça sever, kimi mercimek ama ben yıllardır bu çorbadan içiyorum. Kış döneminde muhtemel hastalıklardan korunmak için bu çorbalardan faydalanmaya çalışıyoruz. Bu dönemde hastalıklardan uzak kalabilmek için çorba benim için önemli bir faktör" diye konuştu.
“Her gün ayak paça çorbası içiyorum”
Levent Çiğ ise, "Kış aylarında hastalıklardan korunmak için güne çorba ile başlıyorum. Her gün ayak paça çorbası içiyorum; özellikle kış aylarında çorbaya olan ilgim artıyor. Bu çorba her derde deva. Hele buradaki abilerimizin doğal yollarla yaptıkları çorbalara diyecek yok" ifadelerini kullandı.
“Kömür ateşinde özenle hazırlanıyor”
Çorbaları kömür ateşinde pişirdiklerini belirten lokantacı Ergün Yıldız, "Akşamdan hazırladığımız etlerimiz sabaha kadar kömür ateşinde pişiyor. Sabah geldiğinde temizliyoruz ve kendimize özgü tekniklerle hazırlayarak müşterilerimize doğal bir şekilde sunuyoruz. Kolajen içerikli, doktorların kırık-çıkık vakalarında tavsiye ettikleri çorbalardan biri de bu ayak paça çorbamız. Çorbamız bittiğinde bir daha yapmıyoruz, ertesi gün için hazırlık yapıyoruz" dedi.
“İlik suyundan yapılıyor”
Kış aylarında en çok kelle paça ve ayak paça çorbalarının tercih edildiğini vurgulayan Yıldız, "Sabah saat 05.00'ten itibaren çorba servisimiz başlıyor. Kış aylarında en çok tüketilen çorbalarımız kelle paça ve ayak paça. Bu çorbalarımız ilik suyundan yapılır. Dizlere derman, gözlere fer verir. Soğuk havalarda iç ısıtır ve hastalıklardan korur. Ayrıca gün boyu da tok tutar" şeklinde konuştu.