Kahramanmaraş'ta Pazarcı Esnafinin Dökülen Domatesleri Tepkilere Neden Oldu: İsraf, Tepki Çekti!

Kahramanmaraş'ta esnaf için kuralar çekildi mi? Kahramanmaraş'ta esnaf için kuralar çekildi mi?

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde, Piri Reis Mahallesi'ndeki semtte yaşanan olay, hem alışveriş yapan hem de sosyal medya kullanıcılarını derinden üzüp, büyük tepkilere yol açtı. Pazarcı esnafının satılmayan domatesleri doğrudan pazar alanına dökmesi, bölge halkını adeta şoke etti. Cep telefonuyla paylaştıklarını anladılar, sosyal medyada hızla ilerledi ve israf konusu yeniden gündeme geldi.

Olay, her hafta kurulan semt pazarında, pazarcıların satılmayan ve taze olanlarını doğrudan yere dökmesiyle gerçekleşti. Pazara gelen bir vatandaş, pazarcıların tezgahlarında kalan ve satılamayan domatesleri büyük bir miktarda pazar alanına dökmesine tanıklık etti. Çevreye yayılan bu görüntülerde, pazarcıların elinde kalan domateslerin tamamen israf edildiği ve hiçbir şekilde görülmediği görüldü. Görüntüyü gösteren vatandaş, bu durumu cep telefonu ile kaydederek sosyal medya platformlarında paylaştı ve izleyenler büyük bir üzüntü yaşadı.

Sosyal olarak yayılan görüntülerde, pazara dökülen domateslerin çokluğu gözlerine serildi. Vatandaşlar, bu tür büyük israfın bildirimi ve gıda türlerinin bu şekilde harcanmaması gereken yönlerle ilgili yorumlar yaptı. Görüntüleri paylaşan vatandaş, “Bunlar 300 kilogram domates. Üstüne bir de çöpe atılmıştır. Neden biraz daha uygun fiyatla satılmıyor ya da ihtiyaç sahiplerine verilmiyor? Yazık, günah! Bunların yerine başka bir çözüm bulunabilirdi” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Sosyal medyada yapılan yorumlarda, bu tür israfın yalnızca pazarcılara değil, aynı zamanda tüm toplumumuza büyük zararlar verildiği vurgulandı. Yalnızca domatesler değil, tüm taze gıda maddeleri böyle bir şekilde çöpe atılması, bakıma büyük bir zarar veriyor. Pazarcı esnafın, sattığı ürünleri israf etmeden, uygun fiyat satması gerekiyor ve tutulmayan taleplerine sahip oldukları ortamdan dile getiriliyor.

Bunun yanı sıra, birçok sosyal medya kullanıcısı, benzer durumların sadece Kahramanmaraş'ta değil, tüm Türkiye'deki pazarlarda da yaşanıp yaşanmadığını sorguladı. Bu durumun yaygınlaşması için kurumsalden gıda israfıyla mücadele konusunda daha fazla önlem alınması talep edildi. Ayrıca, sosyal medya yoluyla, yerel politikaların ve belediyelerin de bu tür olaylara karşı daha duyarlı olduklarını belirtti.

Bu olay aynı zamanda gıda israfı konusunda daha geniş bir bilinçlenmeye de yol açtı. Türkiye'de her yıl boyunca ton gıda israf ediliyor ve bunun önlenmesi için ciddi bir bölgesel çalışmaların ihtiyaç olduğu aşikar. Gıda israfını engellemek için yalnızca pazarcı esnafı değil, tüm tüketicilerin evde alışveriş yapması, fazlalıkları israf etmeden değerlendirmeleri ve ihtiyaç sahiplerine ulaşımları önem taşıyor.

Böylesi büyük bir israfın tavsiyesi ve toplumda daha fazla örnek alınması amacıyla, hem yerel yönetimlerin gıda israfı ile mücadeleye yönelik politikalar geliştirilmesi hem de geniş bir kesim tarafından savunuluyor. Bu tür olayların, tüm performansın israfı konusunda daha dikkatli olması ve çözüm üretmesine olanak sağlaması gerekmektedir.