Yaz mevsiminde tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri değerlendiren köylüler, peziğin sapından turşu yaparken, kökünü depolama alanlarında saklayarak kış hazırlığı yapıyor. Yavuzkemal Beldesi'nde kadınlar, elma ve armutları pekmez yapmak için geleneksel yöntemlerle kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.
Kadınlar, imece usulüyle birbirlerine yardım ederek turşu, pekmez ve kuru gıdalar hazırlama geleneğini sürdürüyor. Kışın en çok ihtiyaç duyulan pekmez yapımını anlatan Emine Yüksel, “Bu sene elma ve armut bol. Meyveler önce yıkanıp kaynatılıyor, suyu süzülüp tekrar kaynatılarak koyulaştırılıyor” dedi.
Melek Önal ise, "Peziği kendi tarlamızda yetiştiriyoruz. Sapı turşu, kökü ise pekmez yapımında kullanılıyor. Turşuları, çürümeden saklamak için topraktan yapılan kuyularda muhafaza ediyoruz” şeklinde konuştu. Kadınlar, bu geleneksel hazırlıkları birlikte yaparak dayanışma örneği sergiliyor.