Eğitim

İş dünyasından öğrencilere burs ve staj imkanı

İş dünyası, eğitim alanında başta burs ve staj imkanı olmak üzere katkılarını ortaya koymayı sürdürürken, başarılı öğrencilerin sektöre kazandırılması için de istihdam olanaklarına zemin hazırlıyor.

Abone Ol

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından kurulan İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV), İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde mühendislik eğitimi alan öğrenciler için burs olanakları sunuyor. Bu burs programı, bölgedeki devlet ve vakıf üniversitelerinde %100 burslu okuyan mühendislik öğrencilerine hem maddi destek sağlıyor hem de staj ve iş imkanı tanıyor.

Her yıl belirli sayıda öğrenciye verilen burslar, öğrencilerin teknik bilgi ve deneyim kazanmalarını desteklemek amacıyla İSO üyesi sanayi firmalarında staj fırsatlarıyla da pekiştiriliyor. Bu sayede, öğrenciler mezun olmadan önce iş dünyasıyla tanışarak, sektörde deneyim kazanma şansı elde ediyor. Program, sadece burs ve staj imkanları sunmakla kalmıyor, başarılı öğrencilere mezuniyet sonrası istihdam olanağı da sağlıyor.

Burs başvuruları 1-30 Eylül tarihleri arasında İSOV'un web sayfası üzerinden yapılabilecek. Başvuru değerlendirmelerinde adayların akademik başarıları göz önünde bulundurulurken, staj ve istihdam için adayların yetenek ve potansiyelleri değerlendirilecek. 2024-2025 öğrenim yılı için burs almaya hak kazanan öğrenciler ise Ekim ayının ilk yarısında belirlenecek.

Bu program, Türkiye’nin mühendislik alanındaki nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Benzer bir burs programı da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) tarafından uygulanıyor. TOBB ETÜ, öğrencilerine yurt içi ve yurt dışındaki firmalarda çalışma imkanı sunarak, mezuniyet öncesi iş deneyimi kazandırıyor. Ayrıca, "İş Dünyası Burs Programı" ile başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan lisans öğrencilerine burs veriliyor.

TOBB ETÜ'nün "Destek Bursu Programı" kapsamında, bursiyerler öğrenim ücretinin tamamından ya da bir kısmından muaf olabiliyor ve aylık 3.000 TL'ye kadar yaşam katkı payı alabiliyorlar. Bu burs, öğrencinin akademik başarısına bağlı olarak 5 yıl boyunca devam ediyor.

TOBB ETÜ'nün "İş Dünyası Başarı Bursu" programı dahilinde ise Şeyh Saleh Abdullah Kamel Bursları gibi destekler bulunuyor. Bu program çerçevesinde, bursiyerler %100 ya da %75 öğrenim ücreti desteği alabiliyor.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) da farklı projelerle öğrencilere destek sağlıyor. Dernek, bulunduğu illerdeki valilik ve kaymakamlıkların yürüttüğü projelere, öğrenim bursu, yurt ve okul binası gibi konularda katkıda bulunuyor.