100 yıl önce büyük bir inanç ve istiklal aşkıyla vatan savunmasında tek yürek olan Maraş halkı, eşine az rastlanır bir kahramanlık sergileyerek tarihin altın sayfalarında yerini almıştır. Kahramanlık destanlarıyla Anadolu'nun işgalden kurtulan ilk şehri olan Maraş, Kurtuluş Savaşımızda bağımsızlığımız için en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur.
“Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz” kararlılığı ile bu toprakları bize “Gülzar” eden Aslan Bey, Sütçü İmam, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe, Abdal Halil Ağa, Şeyh Sezai Efendi, Evliya Efendi, Mıllış Nuri, Çakmakçı Said, Şehit Yusuf Çavuş ve Abdullah Çavuş gibi nice Kahramanlar öncülüğündeki Ecdadımız dini, vatanı ve bayrağı için esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih edeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bir milletin kurtuluş meşalesinin yakıldığı Kahramanmaraş şehri, destansı direnişi ile kendi kendini kurtaran şehir unvanını almış, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ve kahramanlık unvanı ile onurlandırılmıştır.
İstiklal kahramanlarının bağımsızlık mücadelesindeki kararlılığı, birlik ve beraberlik anlayışları, vatan savunmasındaki asil düşünceleri bizler için bir yol haritası niteliğindedir. Bütün bunları bir emanet bilmeli ve emaneti yücelterek korumayı kendimize ilke edinmeliyiz. Bugün bizlerin birinci vazifesi, canları pahasına bize bu toprakları vatan yapan ecdadımızın emaneti olarak, ülkemizi ve şehrimizi daha güvenli ve huzurlu yarınlara ulaştırmaktır.
Büyük önemini sonsuza dek yüreklerde koruyacak olan
12 Şubat Ruhu ile bir kez daha gurur duyarak, vatan toprağına kan ekerek şehadete erişen tüm Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, Gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.