Her yılbaşında hızlanan ikinci el araç ticareti, bu yıl esnafı beklediği şekilde memnun etmedi. Yıl sonu ve yeni yılın başlarında yaşanan hareketliliğin aksine, 2024’ün ilk döneminde ikinci el araç satışları ciddi bir düşüş yaşadı. Pandemi sürecinin etkilerinin hala devam ettiğini belirten galerici Kalender Yaşasın, geçmiş yıllarda yılbaşı dönemi ve yeni yılın ilk günlerinde hızlanan araç ticaretinin bu yıl beklenen düzeye ulaşamadığını ifade etti. Yaşasın, “Her yılbaşında işler canlanır, araç satışı artardı ama bu yıl işler çok farklı. Talep yok, satışlar düşüyor ve bunun yanında fiyatlar da beklenmedik bir şekilde artıyor,” dedi.
Pandeminin ardından ikinci el araç piyasasında yaşanan istikrarsızlığın devam ettiğini söyleyen Kalender Yaşasın, satışların sürekli değişkenlik gösterdiğini ve piyasada belirsizlik olduğunu vurguladı. “Bugün 1-2 tane araç satıyorsunuz, ertesi hafta satış yapamıyorsunuz. Bir bakıyorsunuz, günde 3 araç satıyorsunuz ama bir sonraki hafta tekrar duraklama başlıyor. Satışlar sürekli dalgalanıyor, bu da piyasada istikrarın olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Yaşasın, talebin düşmesine rağmen fiyatların arttığını belirterek, “Şu anda çok sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Durum uzun zamandır böyle ama şu anda daha farklı. Talep yokken fiyatların yükselmesi mantıklı değil. Bir mala talep olmadığı zaman fiyatın düşmesi gerekir ama şu anda fiyatlar yukarıya doğru çıkıyor. Geçen yıla göre satış sayımız, kâr marjımız ve araç satışı adedimiz ciddi şekilde düştü. Bugün, ne kadar satacağımızı ve kârda mı yoksa zararda mı olduğumuzu tahmin etmek çok zor” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinin etkilerini uzun süre hisseden ikinci el araç piyasasında, galerilerdeki araç ve personel sayısının da düşüşte olduğunu söyleyen Kalender Yaşasın, bu durumun iş gücü ve genel verimlilik açısından sıkıntılar yarattığını belirtti. “Eskiden 20 araçla çalışan bir esnaf bugün 15 araçla çalışıyor. 15 araçla çalışan bir esnaf da 10 araca düşmüş durumda. Bu, işlerin azaldığını ve alım gücünün düştüğünü gösteriyor. Para miktarı arttı belki, ama insanlar daha az araç alabiliyor. Bu da kazancı etkiliyor. Geçen yıl 25 araçla iş yapıyorduk, bu yıl 20’ye düştü. Bu, bizim için zarar demek,” dedi.
Esnafın yaşadığı bu zorlukları daha da derinleştiren bir diğer faktör ise istihdamdaki azalma oldu. Yaşasın, eskiden bir dükkanda en az 2-3 kişinin çalıştığını ancak şimdi çalışan sayısının hiç olmadığını ve işlerin sadece kendileri tarafından yapıldığını belirtti. “Eskiden bu dükkanda 2-3 kişi çalışıyordu ama şimdi kimse yok. Biz kendi işimizi kendimiz yapıyoruz çünkü ayakta durmaya çalışıyoruz. İstihdam yaratamıyoruz. Daha önce yatırım yapabiliyor, ticaretimizi büyütebiliyorduk, şimdi ise sadece geçimimizi sağlamak için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Yaşasın, pandemiden önce ikinci el araç ticaretinin oldukça iyi olduğunu ve o dönemde hem araç satışlarının hem de ticaretin çok daha verimli olduğunu hatırlatarak, “O dönemde araç alıp satabiliyor, para kazanabiliyor ve yatırım yapabiliyorduk. Şimdi ise işler çok zor. Esnaf olarak iş yapabilmek için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Gerçekten zor bir dönemden geçiyoruz ve önümüzü göremiyoruz. İnşallah 2025 yılı daha iyi olur, ancak şu anki durum gerçekten kötü” diyerek, geleceğe dair temkinli bir beklenti içinde olduklarını belirtti.