KAHRAMANMARAŞ

Her eve tahliye planı şart!

Kahramanmaraş İl Afad Müdürlüğü 1-7 Mart deprem haftası nedeniyle, deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılacak iş ve işlemlerle vatandaşları bilgilendirmeye devam etti.  Afad, deprem sonr...

Abone Ol

Kahramanmaraş İl Afad Müdürlüğü 1-7 Mart deprem haftası nedeniyle, deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılacak iş ve işlemlerle vatandaşları bilgilendirmeye devam etti.  Afad, deprem sonrası binayı terk ederken eşyaların kaçış yolunuzu engellememesi gerektiğini belirtti.

“Deprem bittikten sonra, olası artçı sarsıntılara karşı, evinizi güvenli bir şekilde boşaltmanız gerekmektedir. Bunun için depremden önce aile bireyleri ile bir tahliye planı oluşturmalı ve deprem geçtikten sonra sakin ve güvenli yollardan evinizi terk etmelisiniz. Deprem bittikten sonra evinizi güvenli bir şekilde terk etmek için çıkış kapınıza yakın olan ve devrilme tehlikesi olan eşyaları sabitleyerek çıkış yollarına fazla eşya koymamaya özen gösterin. Ayrıca; daha önceden hazırladığınız deprem çantanızı çıkışa yakın bir yere koyarak, deprem bittikten sonra deprem çantanızı alarak panik yapmadan sakin bir şekilde evinizi terk edin. Binanızı tahliye ederken merdivenlerden dikkatli şekilde aşağı inin. Merdivenler binaların en çabuk hasar alan bölümleridir. Deprem gece olmuş ise el feneri kullanmayı unutmayın. Evinizin tahliye planını önceden hazırlamak ve evinizin dekorasyonunu bu tahliye planına uygun olarak tasarlamak siz ve sevdikleriniz için hayati öneme sahiptir.

TOPLANMA ALANINIZI ÖĞRENİN

Toplanma alanları; herhangi bir afet ve acil durum sonrasında toplanılmaya uygun, güvenli ve hayati öneme sahip alanlardır. Size en yakın güncel toplanma alanlarını e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de öğrenebilirsiniz. Toplanma alanları devlet tarafından belirlenmiş güvenli açık alanlardır. Bu alanları önceden öğrenmek ve depremden sonra bu alanlarda toplanmak devlet tarafından yapılacak yardımlardan faydalanmanızı sağlayacaktır. Deprem bittikten sonra, e-devlet üzerinden öğrendiğiniz, toplanma alanlarına intikal etmeniz gerekmektedir. Bunun için; afet ve acil durum planınızı oluşturmayı, toplanma alanlarına herhangi bir araçla değil yaya olarak ve mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmanız gerektiğini unutmayın.

ACİL DURUM TELEFON NUMARALARINI ÖĞRENİN VE ÖĞRETİN

Acil bir durum anında ihtiyaç duyabileceğiniz acil durum numaralarını öğrenmek profesyonel ekiplere daha çabuk ve kolay ulaşmanızı dolayısıyla yardım ekiplerinin de sizlere daha süratli ulaşmalarını sağlayacaktır. Bunun için depremden önce jandarma, doğalgaz arıza, polis, itfaiye ve sağlık ekiplerinin acil durum numaralarını aile bireylerinin öğrenmelerini sağlayın. Gerekirse evin belirli yerlerine bu numaraların kayıtlı olduğu bilgi kartları da hazırlayıp asabilirsiniz. Böylece sizin ve yakınlarınızın ihtiyaç duydukları yardıma daha kısa sürede ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

DEPREMDEN SONRA GEREKSİZ TRAFİĞİ MEŞGUL ETMEYİN

Depremden sonra ihtiyaç olmadığı haller dışında trafiği meşgul etmeyin. Trafik sebebiyle kurtarma ekipleri acil çağrılara zamanında ulaşamamaktadır. Zorunlu olmadıkça aracınızı kullanmayın ailenizle birlikte en yakın toplanma alanına intikal ediniz.”