Genel

Grizu patlaması neden olur, nasıl önlenir?

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlamada ilk bulgular 'grizu'yu işaret ediyor. Bölgede incelemelerini sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de "İlk değerlendirmelere göre patlamanın sebebi grizu" dedi. Peki grizu nedir ve patlamasına ne sebep olur? İşte ayrıntılar...

Abone Ol

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yerin eksi 300 kotunda patlama meydana geldi. Mahsur kalan işçileri kurtarmak için ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

Bölgede incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, facianın sebebi olarak "grizu"yu işaret etti.

Dönmez, olaya ilişkin "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ise kadar yayan, elle müdahaleler söz konusu" açıklamasını yapmıştı.

Belli orandaki metan gazıyla havanın karışımı patlayıcı hale geliyor

Madenlerin kabusu olan grizu, metan gazı ile havanın karışımıyla ortaya çıkan zehirli bir madde. Belirli yoğunluğa ulaştığında patlayıcı haline gelebiliyor.

Patlama için ortamda asgari yüzde 12 oranında oksijen gerekli.

Zehirli karışım, 650 santigrat dereceye ulaştığında 2 fazlı bir yanmaya sebep oluyor.

Ani genleşme sonrası, önce patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gaz sıkışması meydana geliyor. Ardından büyük tahrip gücüne sahip bir patlama gerçekleşiyor.

Peki, grizu patlaması nasıl önlenir?

Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek.

Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.