Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden tereyağı, hem lezzeti hem de vitamin kaynağıyla sofralarda sıkça yer alır. Ancak, uzmanlar tereyağının doğal ve kaliteli olmasının önemine dikkat çekiyor. Doğal tereyağı, bağışıklığı güçlendirip kanserle mücadeleye destek sağlayabilir. Peki, organik tereyağı nasıl anlaşılır? İşte dikkat edilmesi gereken püf noktaları:
Tereyağının Kıvamı Nasıl Olmalı?
- Oda sıcaklığında kolayca ekmeğe sürülebiliyorsa ve çabucak eriyorsa organik olabilir.
- Tavada eridiğinde köpürüyorsa bu, doğal olduğunu gösterebilir.
Sıcak Su Testi
Bir bardak sıcak suya küçük bir parça tereyağı koyun. Gerçek tereyağı, su içinde tek parça halinde küçülerek erir. Parçalara ayrılarak eriyorsa sahte olabilir.
Rengi Nasıl Olmalı?
Organik tereyağı, ışıkta beyaza dönmeyen, doğal bir sarıya sahiptir. Uzmanlar, çok sarı tereyağlarının katkı maddesi içerebileceği konusunda uyarıyor.
Kokusu Ne Söyler?
Paketini açmadan bile buram buram koku alıyorsanız bu, organik tereyağı işaretidir. Kokusuz ürünlere dikkat edin.
Fiyat Önemli Bir Kriter
Doğal tereyağı, diğer ürünlere göre daha pahalıdır. Çünkü süt yağı kullanılarak hazırlanır. Çok düşük fiyatlı tereyağlarından kaçınmanız önerilir.