Mahallede yapılan üretim, fındık yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde, bölgedeki yaşam kalitesini artırmak ve refah seviyesini yükseltmek amacıyla Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilere maddi ve teknik destekler sağlamaya devam ediyor.
Kalekaya Mahallesi'nde yer alan yaklaşık 400 hane, geçimini büyük oranda fındık tarımı ile sağlıyor. Kahramanmaraş Valiliği’nin koordinasyonundaki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üretimini desteklemek ve geliştirmek için Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nden de yardım alıyor. Devlet, bölgedeki sarp arazileri fındık üretimine uygun hale getirerek, halkın köylerinde kalmasını teşvik etmek amacıyla üreticilere her türlü desteği sunuyor.
FINDIK ÜRETİMİ TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATTI
Kalekaya Mahallesi'nde yaşayan gençler, geçmişte tarım işçiliği yapmak için Çukurova ve diğer illere gitmek zorundayken, artık fındık üretimi sayesinde köylerinde kalıp üretime katkı sağlama imkânı buldular. Yaklaşık 1500 dönümlük alanda gerçekleştirilen fındık üretimi, tersine göçü teşvik ederken, bu alanın 5 bin dönüme çıkarılması için çalışmalar sürüyor.
Mahalledeki üreticiler, engebeli arazilerde yetiştirdikleri fındıkların hasadına başlamış durumda. Ağaçlardan toplanan fındıklar, işçiler tarafından toplanıp evlerin bahçelerinde kurutuluyor, ardından paketlenerek hem Kahramanmaraş’ta hem de çevre illerde pazara sunuluyor.
Kalekaya Mahallesi’nde 4 köyde yetiştirilen fındık, yüksek yağ oranı ve aromasıyla bölge halkının umudu haline geldi. Deprem bölgesinin de önemli ürünlerinden biri olarak değerlendirilen fındıktan bu yıl 300 ton rekolte bekleniyor.