Prof. Dr. Karatay'ın en favori besini, koronavirüs zamanında da enfeksiyonlardan korunmak adına yüksek bağışıklık için önerdiği turşu. Kelle paçadan sonra kendi önerdiği ikinci faydalı besinin turşu olduğunu belirten Prof. Dr. Karatay, lahana turşusu için "dünyanın en sağlıklı gıdası" diyor ve lahana turşusunun en önemli tıbbi malzemelerden biri olduğunu ifade ediyor.Başımız ne zaman sıkışsa, sağlığımız için başvurduğumuz ilk isimlerden biri İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay. Kelle paça, tarhana, doğal tereyağı gibi besinlerin faydalarını her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Karatay, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, lahana turşusu için "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser ve kalp hastası olmanızı, Alzheimer olmanızı önler; ayrıca karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" dedi. Sağlık alanında önde gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Canan Karatay'ın, daha önce kelle paça önerisi çok konuşulmuş, uzman isim kelle paça ve D vitamini için "Kelle paça ve D vitamini gelmiş geçmiş virüslere ve mutasyonlara karşı bağışıklık için güçlü destekler arasında ilk sıralarda yer alır." demişti ve koronavirüs döneminde bol bol kelle paça içilmesini önermişti. Prof. Dr. Canan Karatay'ın henüz bilimsel olarak ispatlanmamış iddialı söylemi ise şu:
"Lahana turşusunu sık tüketenler 95 yaşına kadar rahatlıkla yaşıyor."
Tabii ki aynı zamanda yüksek tuz oranına sahip turşunun etkinliği her birey için aynı olamaz...
İÇİNDE YOK YOK!
Lahana turşusunun yararları belli oranda ispatlanmış durumda. "Lahana turşusu yiyen 95 yaşına kadar yaşar!" ifadesi henüz net bir bilimsel araştırma sonucu ile gösterilmiş olmasa da ortalama 2000 yıl kadar önce Çin'de ortaya çıktığı düşünülen, fermente bir gıda ürünü olan lahana turşusu, lahanadan daha ileri oranda faydalara sahip.
Optimal sağlık için birçok önemli vitamin, mineral, lif içeriği olan lahana turşusunun 1 fincanında yok yok!
LAHANA TURŞUSU BESİN DEĞERLERİ
Uzman Diyetisyen Derya Belli Yıldırım, 142 gr (1 fincan) lahana turşusunun besin değerlerini şu şekilde sıralıyor:
Kalori: 27
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 6 gram
Lif: 4 gram
Protein: 1 gram
Sodyum: Günlük Değerin % 41’i
C Vitamini: Günlük Değerin % 23’ü
K1 Vitamini: Günlük Değerin % 15’i
Demir: Günlük Değerin % 12’si
Manganez: Günlük Değerin % 9’u
B6 Vitamini: Günlük Değerin % 11’i
Folat: Günlük Değerin % 9’u
Bakır: Günlük Değerin % 15’i
Potasyum: Günlük Değerin % 5’i
LAHANA TURŞUSUNUN BİLİNEN FAYDALARI
Lahana üzerindeki mikroorganizmaların doğal şekerlerini sindirdiği ve bunları karbondioksit ve organik asitlere dönüştürdüğü bir süreç olan fermantasyona uğradığı için lahananın çok besleyici olduğunu ifade eden Diyetisyen Yıldırım, lahana turşusunun sindirimi iyileştirdiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini, kilo vermenize yardımcı olduğunu, stresi azaltmaya ve beyin sağlığını da korumaya yardımcı olduğunu, ayrıca bazı kanser türlerinin riskini azaltabildiğini ve kalp sağlığını desteklediğini belirtiyor.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yalçın da, turşuda bulunan sirke ve fermentasyon işleminin yararlı bakteri ürettiğini belirtirken, "Turşuda ne kadar fazla yararlı bakteriler varsa o kadar faydalı olur" diyor. Fakat burada şu uyarıda bulunmayı ihmal etmiyor:
"Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için yediğiniz turşu koruyucu madde içeriyorsa, sadece zararlarını almış olursunuz. Ev turşusu daha yararlı olur.”
TANSİYON HASTALARI İÇİN UYARI
Kemik sağlığını güçlendirmeye yardımcı olan lahana turşusunu tüketirken dikkat etmek gerekiyor. Çünkü lahanadan farklı olarak lahana turşusu sodyumdan yüksek bir besin. Bu anlamda tuz alımınızı sınırlandırmanız gereken bir sağlık durumunuz varsa, tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekiyor.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mustafa Yalçın, turşu tüketimi konusunda bazı uyarılarda bulunuyor.
"Tansiyon hastaları ve mide problemi olan hastaların turşuyu fazla tüketmemesi gerekiyor. Tuz oranı yüksek olduğu için hipertansiyonu tetikleyebilir. Mide ve bağırsak problemi olanlarda da, özellikle acılı turşular ve biber turşuları rahatsız edici etki yapar. Dikkatli tüketilmeli."