Yargıtay, boşanma durumlarında ziynet eşyalarının paylaşımıyla ilgili önemli bir içtihat geliştirdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 2023/5704 E. ve 2024/2402 K. sayılı ilamında, ziynet eşyalarının paylaşımında anlaşma yapılmadığı takdirde örf ve adetlere göre karar verilmesi gerektiğine hükmetti.
Yeni karar, özellikle düğünlerde takılan ziynet eşyalarının, kime takıldığına bağlı olarak sahiplenileceğini belirliyor. Avukat Buket Nurşah Tekışık, Yargıtay’ın eski kararını 4 Nisan itibarıyla değiştirdiğini açıkladı. Eski kararda tüm ziynet eşyalarının kadına ait olduğu görüşü hakimken, güncel içtihatta artık erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olacağı belirtiliyor.
Tekışık, “Taraflar arasında ziynet eşyalarının paylaşımı konusunda bir anlaşma varsa, bu anlaşmaya göre değerlendirme yapılacaktır. Anlaşma yoksa, ziynetlerin kime takıldığına bakılarak, örf ve adete uygun bir karar verilecektir. Eğer ziynet eşyası belirli bir cinsiyete özgü değilse ve bu konuda bir tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Bilirkişi, ziynetlerin her iki cinsiyete uygun olduğunu belirlerse, takıldığı kişiye ait sayılacaktır. Ayrıca, düğünlerde takılar genellikle ortak bir torba veya sandıkta toplandığından, cinsiyete uygunluk tespit edilemezse, ziynet eşyaları ortak kabul edilecektir” şeklinde bilgi verdi.