Son dönemlerde ikinci el araç satışlarında gözlemlenen durgunluk, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Vatandaşlar, "sazan sarmalı" ve "change" gibi bilinen dolandırıcılık yöntemlerinin yanı sıra, yeni bir hile olan "IBAN dolandırıcılığı" ile karşı karşıya kaldı. Dolandırıcıların alıcıyla aile üyesiymiş gibi yakınlık kurduğunu belirten Avukat Kürşat Hardal, "IBAN isteme konusunda başka bir kişinin IBAN'ı isteniyor ve para oraya gönderilsin deniliyor. Ancak bu durumdan ne alıcının ne de satıcının haberi var. Ortada üçüncü bir kişi var. Alıcı, 'ben para gönderdim' diyor, satıcı ise 'hayır göndermedin' diyor. Dolandırıcılıklar böyle meydana geliyor ve bu durum nitelikli dolandırıcılığa giriyor" şeklinde konuştu.
Güvenli Ödeme Sistemi Kullanılmalı
İkinci el araç piyasasındaki durgunluk nedeniyle çeşitli dolandırıcılıkların ortaya çıktığını ifade eden Avukat Hardal, "Genellikle IBAN dolandırıcılığı söz konusu. Araç satım ilan sitelerinde verilen ilanlar üzerinden, ilana verenin haberi olmaksızın başka bir kişi, ilan numarasıyla aracılık yapmak için satıcıya ulaşıyor. Satıcı komisyon karşılığında alıcıyı bulmaya razı oluyor. Ancak bu üçüncü kişi, ne alıcıyı ne de satıcıyı tanıyor. Aile üyesi olduğunu belirterek yakınlık kuruyor. Notere devir için gittiğinde fiyat noktasında anlaşıyor. IBAN isteme konusunda başka bir kişinin IBAN'ı isteniyor ve para oraya gönderilsin deniliyor. Bu durumdan ne alıcının ne de satıcının haberi var. Alıcı 'ben para gönderdim', satıcı ise 'hayır göndermedin' diyor. Bu dolandırıcılıklar nitelikli dolandırıcılığa giriyor. Dikkat edilmesi gereken nokta, alıcının alacağı aracın satıcısına parayı göndermesi gerektiğidir. Noterde güvenli ödeme sistemi kullanılmalı ve ruhsat sahibinin dışında üçüncü bir kişiye kesinlikle ödeme yapılmamalıdır. Bu tarz durumlarda şikâyetler üzerine olay soruşturulmaya başlanıyor, ancak dolandırıcılar parayı sanal paraya çevirdikleri için geri dönüşü çok zor oluyor" dedi.
Alıcı ve Satıcı Yüz Yüze Alışveriş Yapmalı
Mağdur insanların durumlarını kullanarak dolandırıcılık yapan birçok kişi bulunduğunu belirten galerici Erdil Bulmuş, "Kredilerin yüksek faiz oranlarıyla birlikte satışlar durgunlaştı. Halk, ucuz mal almaya çok hevesli hale geldi. Ucuz etin yahnisi nasıl yenmezse, ucuz malın da pek hayrı olmuyor. Bu nedenle kişi alacağı aracın piyasasını bilmeli ve ruhsat sahibi ile iletişime geçmelidir. Ruhsatta kim yazıyorsa sahibi odur. Ödeme konusunda güvenilir bir ödeme sistemi kullanılmalı. Bu, dolandırıcıların önünü kesiyor. Artık mağdur insanların durumlarını kullanarak dolandırıcılık yapan birçok insan var. Vekâletle satış yapmakta sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle alıcı ve satıcı kendileri bir araya gelip yüz yüze alışveriş yapmalıdır" şeklinde konuştu.
Dolandırıcı, Araç Kendisiymiş Gibi Satıyor
İnternet sitelerinde dolandırıcılığın yaygın olduğunu söyleyen galerici Mustafa Kuruçay ise, "Dolandırıcılık internet sitelerinde çok oluyor. Dolandırıcı, kendisine ait olmayan bir aracı kendi aracıymış gibi satıyor. Örneğin, Sivas'ta bir araç buluyor. Araç sahibinden fotoğraflarını istiyor, kapora gönderiyor ve ilandan kaldırıyor. Daha sonra kendisi, aynı arabayı farklı bir fiyatla internete koyuyor. Vatandaşlar, araç sahibinden ruhsatı istemeli. Eğer kapora göndereceklerse, ruhsattaki isimle verilen IBAN adresindeki isim uyuşuyor mu bunlara dikkat etmelidir" ifadelerini kullandı.