PADİŞAHLAR SEFERDE TÜKETTİ
Osmanlı padişahları, her yemeğin yanında ve sefere çıktıklarında yanlarında ‘SUMAK’ taşırdı. Sumak, vücudu doğal bir ilaç gibi temizlediğinden yüzyıllarca şifalı olduğuna inanılarak tüketildi. Osmanlı Padişahları tarafından ‘Padişah Baharatı’ olarak kabul edilen sumak son derece önemli bir baharat.
YILLARCA ŞİFA İÇİN KULLANILDI
Sumak, güçlü bir toksin temizleyicisi olmasıyla öne çıkıyor. Bu nedenle yıllarca şifalı bir baharat olarak kullanılan sumak, günümüzde de yemeklere ekşi bir tat katması için kullanılıyor. Ek olarak sumak, karaciğer fonksiyonlarına büyük fayda sağlar.
KARACİĞERİ TEMİZLİYOR
Sumak tohumunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Prof. Dr. Canan Karatay sumak çayının hazırlanışını da paylaştı. Prof. Dr. Karatay’a göre, düzenli olarak sumak çayı tüketmek, karaciğerde biriken tüm toksinleri temizlemeye yardımcı oluyor. Ancak sumak, çok güçlü bir toksin temizleyici olduğundan, hamilelerin tüketmemesi öneriliyor. Ayrıca haftada en fazla 3 ila 4 kez tüketilmeli.