BROKOLİNİN 3 ÖNEMLİ FAYDASI

Brokoli gibi turpgil sebzeler, genellikle keskin tatlarından sorumlu olan kükürtlü bileşikler içerir. Bu biyoaktif bileşikler birçok sağlık yararına sahiptir.

BROKOLİNİN İÇERDİĞİ BESİNLER

1 porsiyon çiğ brokolinin besin değerleri şu şekildedir: Kalori: 31 Su: Yüzde 89 Protein: 2,5 gr Karbonhidrat: 6 gr Lif: 2,4 gr Yağ: 0,4 gr

KARBONHİDRAT

Brokolinin karbonhidrat içeriği esas olarak lif ve şekerden oluşur. Fruktoz, glikoz ve sakaroz gibi şekerler ve az miktarda laktoz ve maltoz içerir. Ancak karbonhidrat içeriğinin toplam değeri çok düşüktür, 1 porsiyon brokoli sadece 3,5 gr sindirilebilir karbonhidrat içerir.

Erdoğan, Brezilya Ziyareti Dönüşü Önemli Açıklamalarda Bulundu! Erdoğan, Brezilya Ziyareti Dönüşü Önemli Açıklamalarda Bulundu!

LİF

Lif, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Bağırsak sisteminin sağlığını iyileştirir, çeşitli hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve kilo kaybını hızlandırır. 1 porsiyon çiğ brokoli günlük alınması gereken lif miktarının yaklaşık yüzde 5-10'u olan 2,4 gr lif sağlar.

PROTEİN

Proteinler, vücudun hem büyümesi hem de güçlenmesi için gerekli olan vücudun yapı taşlarıdır. Çoğu sebzeyle karşılaştırıldığında brokoli, kuru ağırlığının yüzde 29'unu oluşturan nispeten yüksek miktarda protein içerir. Ancak yüksek su içeriği nedeniyle 1 porsiyon brokoli sadece 3 gr protein sağlar.

VİTAMİNLER VE MİNERALLER

Brokoli, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir: C vitamini: Bağışıklık sistemi ve cilt sağlığı için önemli bir vitamin olan bir antioksidandır. 45 gr çiğ brokoli günlük alınması gereken C vitamini miktarının yaklaşık yüzde 70'ini sağlar. K1 vitamini: Brokoli, kanın pıhtılaşması için önemli olan ve kemik sağlığını geliştirebilen yüksek miktarda K1 vitamini içerir. Folik asit (B9 vitamini): Normal doku büyümesi ve hücre fonksiyonu için folik asit gerekli olduğundan, bu özellikle hamile kadınlar için önemlidir. Potasyum: Tansiyon kontrolü ve kalp hastalıklarının önlenmesi için faydalı olan temel bir mineraldir. Manganez: Bu element tam tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzelerde büyük miktarlarda bulunur. Demir: Temel bir mineral olarak demirin vücutta kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşımak gibi birçok önemli işlevi vardır.Brokoli ayrıca daha küçük miktarlarda bir dizi başka vitamin ve mineral içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinden biraz sağlar. Brokoli, sağlığa faydası bulunan birçok antioksidan ve bitki bileşiği bakımından zengindir. Sülforafan: Brokolide bulunan en bol bulunan ve üzerinde en çok çalışılan bitki bileşiklerinden biri olan sülforafan, çeşitli kanser türlerine karşı koruma sağlar. İndol-3-karbinol: Turpgillerden sebzelerde bulunan benzersiz bir bileşik kanserle savaşmaya yardımcı olur. Karotenoidler: Brokoli, tümü göz sağlığına katkıda bulunabilecek lutein, zeaksantin ve beta karoten içerir. Kaempferol: Kalp hastalığına, kansere, iltihaplanmaya ve alerjilere karşı koruma sağlayan birçok sağlık yararına sahip bir antioksidandır. Quercetin (kuersetin): Bu antioksidanın yüksek tansiyonu düşürmek de dahil olmak üzere birçok faydası vardır.