Uzun süredir kalbin, beyinle bağlantılı otonom sinir sistemi tarafından kontrol edildiği düşünülüyordu. Ancak yeni bir araştırma, kalp duvarında yer alan sinir ağının beklenenden çok daha karmaşık olduğunu ve kalp ritminin düzenlenmesinde bağımsız bir rol üstlendiğini ortaya koydu.

Karolinska Enstitüsü'nden Doç. Dr. Konstantinos Ampatzis, bu sinir ağına “küçük beyin” olarak atıfta bulunarak, “Bu yapı, tıpkı beynin solunum veya hareket gibi ritmik fonksiyonları düzenlediği gibi, kalp atışlarını kontrol etmede kritik bir rol oynuyor” dedi.

Araştırmada, kalpte farklı işlevlere sahip birden fazla nöron türü keşfedildi. Bunlardan biri, kalbin "doğal uyarıcı" görevini üstlenen özel bir nöron grubu. Bu bulgular, kalp ritminin kontrolüne dair mevcut anlayışları değiştirirken, klinik açıdan da yeni tedavi olanakları sunuyor.

Yeni Tedavi Yöntemleri için Umut
Çalışma, insan kalbine benzer ritim ve işlevlere sahip zebra balıkları üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, tek hücre RNA dizilemesi, anatomik incelemeler ve elektrofizyolojik yöntemler kullanarak kalpteki nöronların yapısını ve işlevlerini haritalandırdı.

Maymun çiçeği yayılıyormu? Maymun çiçeği yayılıyormu?

Dr. Ampatzis, “Kalbin sinir ağı ile beyin arasındaki etkileşimi egzersiz, stres ve hastalık gibi farklı durumlarda incelemeye devam edeceğiz. Ayrıca, bu nöral ağdaki bozulmaların kalp rahatsızlıklarına nasıl katkıda bulunduğunu araştırarak yeni tedavi hedefleri belirlemeyi amaçlıyoruz” dedi.