Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IICEC Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve enerji geleceğini şekillendirme hedeflerine değindi. Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Şimşek, "Kur hedefimiz yok, olamaz da," diyerek, Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna girme potansiyelini belirtti. "Türkiye, yaşlanmadan zenginleşme fırsatına sahip. Dijital altyapıya yatırım yapacağız ve 1-2 yıl içinde yüksek gelirli ülkeler grubuna girme potansiyelimiz var," dedi. Ayrıca, kişi başı milli gelirin Avrupa Birliği ülkelerine yaklaştığını ve gelir artışının enflasyonla mücadelenin önemini artırdığını belirtti.

Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar oldu? Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar oldu?

Bakan Şimşek, orta vadede yapısal reformlarla cari fazlaya geçilebileceğini ifade ederek, "Reformlar için mali alan oluşturuyoruz. Kısa vadede yavaşlama olsa da uzun vadede tereddüt yok. Programımızın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı," dedi.

Kur hedefiyle ilgili açıklamalarını sürdüren Şimşek, "Bu yıl 110 milyar dolar döviz aldık, buna rağmen yönetmeyi başardık. Merkez Bankası bu konuda başarılı bir iş yürüttü," şeklinde konuştu. Türkiye'nin borçluluk oranlarının düşük olduğunu, dezenflasyonla daha iyi finansal koşulların geleceğini belirtti.

Konut üretimi konusunda da çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Şimşek, "Deprem nedeniyle 200 bin konut bu yıl sonunda teslim edilecek. Önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde 250 bin konut daha yapılacak. Konut arzını artıracağız ve vatandaşın makul fiyatlarla ev kiralaması ya da sahibi olması sağlanacak," dedi.

Enflasyonla ilgili olarak, Bakan Şimşek, "Enflasyonun yılı yüzde 45 ile kapatmasını bekliyoruz, bu 20 puanlık bir düşüş. Hizmet enflasyonundaki katılık çözülmeye başladı ve 2025 çok daha destekleyici olacak. Enflasyon düşüşü devam edecek," şeklinde konuştu. Bütçe açığının 2025'te düşeceğini ve bunun dezenflasyonu destekleyeceğini ifade etti.