Genel

Antalya’da 2. Uluslararası Bilim Forumu Heyecanı Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı.

Abone Ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle 6-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu", “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” konularını ele almak üzere başladı. Forumun ilk gününde, Antalya'nın en değerli doğal varlıklarının büyük tehdit altında olduğu vurgulandı ve "Geleceği Kurtaralım" mesajı verildi.

Forum, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılışa Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, yurt içi ve yurt dışından 100’e yakın bilim insanı ve öğrenci katıldı.

 “İklim Değişikliği ile Mücadelede Bilim Yol Gösteriyor”
Açılış konuşmasında, "Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert", Antalya'nın iklim krizinden en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu belirtti ve çevresel değerlerin büyük risk altında olduğunu söyledi. Sert, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, Başkanımızın öncülüğünde iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda birçok başarılı çalışmaya imza attık. Nötr karbon hedefimizle tarım, turizm, peyzaj, ulaşım, altyapı ve enerji gibi birçok alanda çevre odaklı, bilime ve tekniğe dayalı projeler geliştiriyoruz. Belediyemiz ayrıca bu forumda, yerel ve uluslararası iş birlikleri, Avrupa Birliği destekli projeler hakkında da bilgi verecektir” diye konuştu.

 “Geleceği Kurtaralım”
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ise son yıllarda Antalya'nın yüksek kesimlerindeki su kaynaklarında yaşanan kuraklık sorununa dikkat çekerek, “Doğal su kuyularımız kurudu. Eskiden 8-10 metreden sondajla çıkarabildiğimiz suyu artık 80 metreden çıkarıyoruz. Bu durum, tarımsal ve içme suyu açısından gelecekte ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Bilimsel verilere göre, ilerleyen yıllarda kuraklık ve yüksek sıcaklıklar bizi bekliyor. Bu forumda çözüm önerileri konuşulacak, ancak bizler sadece bugünü değil, geleceği kurtarmalıyız” dedi.

 İlk Oturumda Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylemi Tartışıldı
Açılış konuşmalarının ardından, "Prof. Dr. Erol Esen" başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda, "Prof. Dr. Hans-Liudger Deinel"" “Kriz Zamanlarında Sürdürülebilir Enerji ve Hareketliliğe Geçiş için İklim” konulu bir sunum yaparken, Daniela Carmela Cıcchella** ise “İklim Eylemi için 2024-2030 Stratejik Planı” üzerine bir konuşma yaptı.

Belediyeler Paneli ve İklim Değişikliği Çalışmaları
Forumda, 7 Kasım Perşembe günü saat 10.30’da Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı "Lokman Atasoy", "Belediyelerin İklim Değişikliği Çalışmalarında İştirak Şirketleri ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliğinin Değerlendirilmesi" konulu bir sunum yapacak. Ayrıca, Belediyeler Paneli'nde yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadelede veri tabanlı çalışmaların önemine değinilecektir.

"2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu", 6-8 Kasım tarihleri arasında devam edecek ve üç gün boyunca farklı bilim insanları, “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” başlıkları altında çözüm önerilerini tartışmaya devam edecek.