Sağlık

Aile hekimliğinde yeni dönem! Sıra bekleme derdi sona mı eriyor?

Aile hekimlikleri ile hastaneler arasında dijital entegrasyonu sağlayacak olan düzenlenen ile randevu sırası bekleme derdi bitecek, özel kod ile muayene ve kan testleri yaptırılabilecek.

Abone Ol

DİJİTAL SAĞLIK DÖNEMİ BAŞLADI

Yeni yılın başlamasıyla birlikte milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerine daha hızlı ve kolay ulaşmasını sağlayacak dijital sağlık dönemi resmen başladı. Aile hekimlikleri ve hastaneler arasında dijital entegrasyonu sağlayan bu yeni düzenlemeyle randevu sırası bekleme derdi sona erecek, hastalar özel kodlarla tetkik ve muayene hizmetlerinden faydalanabilecek. İşte düzenlemenin getirdiği yenilikler:

TETKİKLER DOĞRUDAN TALEP EDİLEBİLECEK

Aile hekimleri, artık röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek.

EKSTRA KAYIT İŞLEMİ YOK

Hastalar, hastaneye giderek poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini yaptırabilecek ve sonuçlar doğrudan aile hekiminin ekranına yansıyacak. Laboratuvar tetkikleri için aile hekimi tarafından e-Nabız üzerinden bir özel kod oluşturulacak ve hastayla paylaşılacak.

KODLAR 3 GÜN GEÇERLİ

Tetkiklerde kullanılan özel kodlar, mamografi ve ultrason hariç 3 iş günü içinde hastanede kullanılmazsa geçerliliğini yitirecek.

MUAYENE İÇİN EK KONTENJAN

Aile hekimleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için hastanelerden muayene randevusu alabilecek. Bunun yanı sıra, yalnızca kendi hastalarına özel kullanılabilecek ek kontenjanlar da oluşturulacak.

SEVK VE HEKİM NOTU KOLAYLIĞI

  • Aile hekimleri, hastalarını değerlendirme sonucunda hastaneye yönlendirdiğinde sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk ya da hekim notu oluşturabilecek.
  • Hastanedeki hekimler, aile hekimlerinden gelen bu sevk notlarını görebilecek ve muayene sonrasında geri bildirim notu yazabilecek.
  • Bu geri bildirim notları, aile hekimleri tarafından sistem üzerinden takip edilebilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanan bu düzenleme, hem sağlık hizmetlerine erişimi hızlandıracak hem de hasta-hekim iletişimini güçlendirecek.