Manşet

Nar TV Haber 35960

Sanayici, işletme sermayesi desteği istiyor TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ve TSF Başkanı Çenesiz gelen enerji zamlarının...

Abone Ol

Sanayici, işletme sermayesi desteği istiyor

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ve TSF Başkanı Çenesiz gelen enerji zamlarının işletmelere ciddi yük getirdiği belirtilerek, işletme sermayesi desteği istedi. BOTAŞ'tan vadeli satış ve KDV indirimi beklenirken KGF'nin 4-5 kat artırılarak sanayiciye ulaşması talebi dile getirildi.

Son gelen doğalgaz zammının sanayide işletmeleri ciddi oranda zorladığını dile getiren sanayiciler, işletmelerin artan maliyetleri sonrası işltemeyi çevirmeye odaklandığını bunun için de çeşitli desteklere gereksinim duyduklarını dile getirdi.

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, KGF kredilerinin 4-5 kata çıkırılması ve sanayiciler için ulaşır olmasını belirtirken Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz de BOTAŞ'ın kısa süreli desteklerinin yanı sıra Eximbank ve KGF kredileri ile sanayicinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sanayi abonelerine son gelen yüzde 50 zam sanayicinin destek taleplerini dillendirmesine neden oldu. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, doğalgaza son bir yılda yaklaşık yüzde 550 zam geldiğini dile getirerek, "Buradan kaynaklanan maliyetler sanayici zorluyor. Siparişleri alıp yansıtamadığımız maliyetler var. AB pazarından özellikle Rusya Ukrayna krizi sonrası ciddi teveccüh görüyoruz. Yatırım yapmak istiyoruz ancak, finansman maliyetleri buna izin vermiyor. Finansman maliyetleri karşılandığında izni alınmış yatırımların kısa sürede gerçekleşmesi mümkün olacaktır" dedi.

KGF'ler açıklandığında 20 milyar lira civarında bir miktarın sanayiye verileceğinin dillendirildiğini ancak sanayicinin söz konusu kredilere ulaşamdığını dile getiren Fayat, "Zaten artık öncelikli olana işletmelerin desteklenmesi. Sektör bugün işletme sermayesi yetersizliği yaşıyor. Sanayicilerin KGF'ye ulaşım zor oldu. Ve miktarlar düşük kaldı. Bizim KGF'ye ulaşmamız kolaylaştırılmalı ve KGF'nin de en az 4-5 artırılması gerekir" diye konuştu.

Öte yandan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da son açıklanan 60 milyar TL’lik KGF’nin olumlu ancak yetersiz olduğuna işaret etti. Asmalı, “Piyasanın beklentisi yeni bir paket açılması yönünde. Yeni KGF paketi en az 200 milyar TL civarında olmalı. Çünkü 2018 yılında açıklanan paket bu civardaydı" görüşünü dile getirdi.

BOTAŞ KDV'yi bir süre yüzde 1'e indirsin

Enerji zamlarından en çok seramik sektörünün etkilendiğinin altını çizen TSF Başkanı Erkem Çenesiz ise sektörün doğalgaza 1, yerine 8.1 ödemeye başladığını belirterek, Avrupa Birliği ülkelerinde sektör desteklerinin gündeme geldiği bilgisini verdi.

Ortalama bir fabrikanın 60-100 milyon lira doğalgaz parası ödediğini belirten Çenesiz, "Gelen zamlarla atacak fatura 50 milyon lira. Bu faturalar işletme sermayeleri üzerinde ciddi etki yaratıyor. Sektörde, işletme sermayesine ihtiyacımız var. Nisanda marta göre yüzde 25 daha fazla işletme sermayesine ihtiyacımız olacak. KGF destleri yeterli değil. Sanayicinin Eximbank ve KGF kredileri ile desteklenmesi şart" değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün en yoğun enerji kullanan sektörlerden olduğunu da belirten Çenesiz iki talepleri olduğunu ekranlarda duyurmak istediğini belirtti. Çenesiz, "BOTAŞ'ın, sürekli değil ancak belirli bir süre yüzde 18 olan KDV'yi bizler için yüzde 1'e indirmesini talep ediyoruz. Bir de yine kısa bir süreliğine bizlere vadeli satış yapmasını talep ediyoruz" dedi.