Kömür fiyatlarında tarihi seviyeler
Kömür fiyatları Ukrayna-Rusya savaşının yarattığı tedarik endişeleriyle yüzde 35 yükselerek yeni rekor seviyesine ulaştı.
Kömür fiyatları, Çinli danışmanlık firmalarının Rusya harici yakın vade teslimatlarının satıldığına dair uyarıları sonrası küresel tedarik endişeleriyle birlikte rekor seviyelere ulaştı.
Asya’da Newcastle kömürü Cuma günü yüzde 35 artarak ton başına yeni rekor seviyesi olan 353,75 dolara yükseldi. Haziran vadeli kargo ton başına 415 dolardan işlem gördü.
Rusya’nın dünyanın üçüncü en büyük kömür ihracatçısı olduğu piyasada Çinli danışmanlık firması Fengkuang Coal Logistics bir numaralı ihracatçı olan Endonezya gibi alternatif ülkelerin ikinci çeyrek boyunca tüm kapasitelerinin satıldığını belirtti.
Firma Pazar günü yaptığı açıklamada Güney Çin’de yer alan bazı santrallerin ithalat açığını kapatmak için iç pazardan alımlarını artırdığını da ekledi.
Avrupa’daki kullanıcılar Japonya ve Güney Kore’deki tüketicilerle birlikte alternatif kömür arayışına girerek hali hazırda iyice sıkılaşmış piyasada fiyat baskılarının artmasına neden oluyor.
Rus petrolüne ambargo planı enerji piyasalarına darbe vurdu
Enerji piyasalarının daha da sıkılaşacağına dair endişeler ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın Biden yönetimi ve müttefiklerin Rus petrolüne yasak getirmeyi görüştüklerini açıklaması sonrası artmaya devam ediyor.
ABD ve Avrupa üzerinde şimdiye dek yaptırımlara konu olmayan Rus enerji endüstrisinden yapılan ithalatın kısılması konusunda baskılar da büyümeye başladı. Yine de yatırımcılar, nakliyeciler, sigortacılar ve bankalar Rus kargolarını kabul etme konusunda fazlasıyla dikkatliler.
Bununla birlikte Zhengzhou emtia Borsasında termal kömür vadelileri Pazartesi günü yüzde 8 artarak Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini görürken Başkan Şi Jinping hafta sonu kömür için destek açıklayacaklarını duyurdu.
Başkan Jinping kömür madenleri açısından önemli bir yere sahip İç Moğolistan yetkilileri yapılan bir görüşmede Çin’in yeşil dönüşümünün bir gecede olmayacağını ve kömür ağırlıklı enerji yapısının kısa vadede değişmeyeceğini söylediği belirtildi.
Şi konuyla ilgili, “Bizi daha sonra besleyeceğini beklediğimiz imkanlara ulaşmadan şu anda besleyenleri sonlandıramayız” yorumunu yaptı.