Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında konuştu. "Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi" başlıklı toplantıda yaptığı açıklamada, TCMB'nin reel sektörle güçlü bir iletişim içinde olduğunu belirterek, "Firma ve sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerle sahadan izlenimler elde ediyoruz. Fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sunacağımızın bilincindeyiz" dedi.
Dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla öngörülebilirliğin artacağını ifade eden Karahan, "Bu süreçle birlikte yatırım, üretim ve tüketim kararları daha uzun vadeli bir bakış açısıyla alınabilecek" dedi.
"2025 yılında enflasyonu yüzde 21'e indireceğiz"
Karahan, dezenflasyon sürecinin ilerlediğini ve Ekim ayında tüketici enflasyonunun yüzde 48,6'ya gerilediğini belirterek, "Yıl sonunda enflasyonun yüzde 44'e düşmesini bekliyoruz. Enflasyonun ana eğilimi öngördüğümüzden yavaş olsa da iyileşiyor. Yaz aylarında baz etkisiyle hızlı bir düşüş gösteren enflasyon, önümüzdeki dönemde aylık enflasyondaki iyileşme ile daha da azalacak. 2025 yılı sonunda ise enflasyonu yüzde 21'e indirmeyi hedefliyoruz" dedi.
"Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz"
Karahan, para politikasındaki kararlı duruşlarının yurtiçi talepte dengeleme, Türk lirasında reel değerlendirme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceğini vurguladı. "Mart ayında yüzde 50'ye çıkardığımız politika faizini 8 aydır sabit tutuyoruz. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz" dedi.
"Türk lirası varlıklarına olan güven artıyor"
Sıkı parasal duruş ve KKM bakiyelerinin azaltılması yönündeki adımların etkisiyle Türk lirası varlıklarına olan ilginin arttığını ifade eden Karahan, "2023 Ağustos ayında 140 milyar doları aşan KKM hesapları, Kasım ortasında 38 milyar dolara geriledi. KKM hesaplarından TL'ye geçiş oranları yılbaşında yüzde 10 seviyelerindeyken, son dönemde bu oran yüzde 25 civarına yükseldi. KKM hesaplarının toplam içindeki payı yüzde 26'dan yüzde 7'ye düştü, Türk lirası mevduatının payı ise yüzde 32'den yüzde 58'e çıktı" dedi.
KKM bakiyelerinin azalmasının Türk lirası mevduat payını artırarak parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirten Karahan, "Bu durum, aynı zamanda Merkez Bankası'nın bilançosundaki riskleri azaltıyor" diye ekledi.
Karahan, 2023 Mayıs ile 22 Kasım 2024 arasındaki dönemde brüt rezervlerin 58,2 milyar dolar arttığını ve swap hariç net döviz pozisyonunun 102,3 milyar dolar iyileştiğini belirterek, "22 Kasım itibarıyla brüt rezervlerimiz 156 milyar doları geçti. Swap hariç net rezervlerimiz ise yurtiçindeki Türk lirası karşılığı döviz swaplarını dahil ettiğimizde 41,8 milyar dolar oldu" dedi.